29 Ekim 2014 Çarşamba

Gümrük Kanunu Tanımlar

Türkiye Gümrük Bölgesi
Türkiye Cumhuriyeti topraklarını ifade eder. Ayrıca kara suları, iç sular ve hava sahası da gümrük bölgesine dahil edilir.

Gümrük İdaresi veya İdareleri:
Gümrük mevzuatında belirtilen işlemlerin kısmen veya tamamen yerine getirildiği merkez veya taşra teşkilatındaki hiyerarşik yönetim birimleri

Giriş Gümrük İdaresi:
Eşyanın, Türkiye Gümrük Bölgesine getirildiği ve risk analizine dayalı giriş kontrolüne tabi tutularak geciktirilmeksizin sevk işlemlerinin yapıldığı gümrük idaresi

Çıkış Gümrük İdaresi:
Eşyanın, Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmeden önce sunulmasının gerekli olduğu ve çıkış işlemlerinin tamamlanması ile ilgili gümrük kontrolleri ve risk analizine dayalı kontrollere tabi tutulduğu gümrük idaresidir.

İthalat Gümrük İdaresi:
Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşyanın risk analizine dayalı kontrolleri dahil olmak üzere gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanıma tabi tutulmasına ilişkin işlemlerinin yerine getirildiği gümrük idaresi

İhracat Gümrük İdaresi:
Türkiye Gümrük Bölgesini terk edecek eşyanın risk analizine dayalı kontrolleri de dahil olmak üzere gümrük onaylanmış bir işlem ve kullanıma tabi tutulmasına ilişkin işlemlerinin yerine getirildiği gümrük idaresi

Serbest Dolaşımda Bulunan Eşya:
-18. Madde hükümlerine göre tümüyle Türkiye Gümrük Bölgesinde elde edilen (üretilen) ve bünyesinde Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki ülke ve topraklardan ithal edilen girdileri bulundurmayan eşya
-Şartlı muafiyet düzenlemelerine tabi tutulan eşyadan elde edilen ve tabi olduğu rejim hükümleri uyarınca özel ekonomik değer taşımadığı tespit edilen eşya
-Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki ülke veya topraklardan serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak ithal edilen eşya (ithal edilen eşya vergileri ödendikten sonra serbest dolaşıma girmiş olur)

Serbest Dolaşımda Bulunmayan Eşya
Serbest Dolaşımda bulunan eşya dışındaki eşya ile transit hükümleri saklı kalmak kaydıyla Türkiye Gümrük Bölgesini terk eden eşya (ihraç edilen eşya yurdu fiilen terk ettikten 3 yıl sonra serbest dolaşımda bulunmayan eşya statüsü alır)

Gümrük Statüsü
Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinde serbest dolaşımda olup olmadığı yönünden durumu

Gümrük Vergileri
İlgili mevzuat uyarınca eşyaya uygulanan ithalat vergilerinin ya da ihracat vergilerinin tümü

Gümrük Yükümlülüğü
Yükümlünün eşya için mevzuat uyarınca vergi ödemesi durumu

Eşyanın Gümrükçe Onaylanmış İşlem veya Kullanıma Tutulması
-Gümrük Rejimine Tabi Tutulması (ithalat, antrepo, dahilde işleme vb.)
-Serbest Bölgeye Giriş
-Gümrük Bölgesi Dışına Yeniden İhracat (mahrece iade)
-İmha (eşyanın imha edilmesi)
-Gümrüğe Terk (eşyanın devlete bırakılması)

Gümrük Rejimleri
-Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi (ithalat)
-Transit Rejimi
-Gümrük Antrepo Rejimi (eşyanın antrepoya konulması)
-Dahilde İşleme Rejimi (ithal edilen eşyanın Türkiye'de işlenip ihraç edilmesi)
-Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi
-Hariçte İşleme Rejimi (eşyayı yurt dışına götürüp işleme tabi tutup yeniden geri getirmek)
-İhracat Rejimi (eşyanın yurt dışına satılması)

Gümrük Beyanı
Belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde eşyanın bir gümrük rejimine tabi tutulması talebi

Eşyanın Gümrüğe Sunulması
Eşyanın gümrük idaresine veya gümrükçe tayin edilen veya uygun görülen herhangi bir yere getirilmesi üzerine, belirlenen esaslar çerçevesinde gümrük idarelerine yapılan bildirim

Elleçleme
Gümrük Gözetimi altındaki eşyanın asli nitelikleri değiştirilmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi ve tamiri, havalandırılması, kalburlanması ve karıştırılması gibi işlemlere tabi tutulması

Gümrüklenmiş Değer
Uluslararası Kıymet Sözleşmesine göre belirlenecek; ithal eşyası için eşyanın CIF kıymeti (eşyanın kıymeti + taşıma ve sigorta ücreti) ile gümrük vergilerinin toplamı; ihraç eşyası için FOB kıymeti (yalnızca eşya kıymeti) ile gümrük vergilerinin toplamını ifade etmektedir.




12 Ekim 2014 Pazar

Algı ve Zaman

Bu yazımızda Zaman ve Algılarımız ile ilgili olarak bir şey karalamak istedim.

An itibariyle Dünya üzerinde gördüğümüz her şey mevcut gözlerimiz aracılığıyla beynimize iletilen "belli sınırlar dahilindeki" görüntülerden ibarettir. Farklı bir algı anlayışımız olmadığı için dünya üzerindeki o bütün renkleri ve şekilleri algılama kapasitemiz ve şu anki bildiğimiz fizik kuralları çerçevesinde dünyamızı algılamaktayız. Bu sebeple çok farklı ve daha fazla boyutlu düşünme imkanımız oldukça sınırlıdır.

Bunun en güzel örneklerini bizden farklı canlıları inceleyerek görebiliriz. Bu konuda iyi bir örnek bizden oldukça bir farklı renk algısına sahip kuşların dünyayı nasıl gördüğünü düşünmektir.

Aşağıdaki resimde insandan farklı olarak çok daha fazla renk algısına sahip kuşların muhtemel dünyanın görünümünü algılayışlarını görebilmeniz mümkündür.


Bu resim bizlere yalnızca dünyayı çok çeşitli algılamanın mümkün olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Bu düşünce de bizlerin bu konuda çok daha farklı görüntülerin olduğunu anlamamıza yol açacaktır. Doğal olarak bu durum kendi algılamalarımızdan sıyrılarak dünya ve evren hakkında düşünebilmek maksadımız için oldukça önemli bir adımdır.

Çünkü bu durumu idrak edince karşımıza şöyle bir kavram ortaya çıkıyor. Eğer bu dünyayı farklı görebilseydik; dünyayı algılamamız şu ankinden çok farklı olacaktı. Hele ki bunu henüz kanıtlanmasa da 3 ve 4 boyutlu dünyadan farklı olarak 9 boyuta ulaşan bir algı kapasitesiyle görebilseydik. 

Basit algılardan kurtulup düşündüğümüzde ise bu durum insanlığın doğum, ölüm gibi temel görüşlerinin bile oldukça kaygan bir zeminde olduğunu göstermektedir. 

Örnek bir durum belirtilmesi gerekirse eğer, doğum bizim için sadece yeni bir algı düzeyinin açılması ve ölümünde yalnızca bu algı düzeyinin kapanması anlamına gelebileceği gibi bir düşüncedir. 

Zaman kavramına bu açıdan baktığımızda, mevcut takvim ve saat anlayışı yine bizim oluşturduğumuz kendimize özgü kavramlardır. Bu durumu o kadar içselleştirmişizdir ki, normal bir insanın dünyayı zaman kavramı olmadan düşünmesi neredeyse imkansızdır. 

Bunu algılamanın en kolay yollarından biri evrenin yaşı ile ilgili tahminleri değerlendirmektir. Çok genel bir bakış açısıyla eğer evrenin büyük patlamadan sonra oluştuğu süreçte insanoğlunun dünya üzerinde var olduğu sürenin yalnızca bir yıl içerisindeki 1 saniyeye tekabül ettiğini düşünmek bizim zaman algımızın evreni büyük resimde incelediğimizde ne derece anlamsız olduğunu görmek mümkün olmaktadır. 

Bu sebeple insan evren hakkında düşünmeye başladığı anda aslında hayatının bu evrende o kadar çok küçük bir nokta ve önem arz ettiği gerçeğiyle karşılaşır. Yaşadığımız hayat ise bu sonsuzluk içerisinde bizim tarafından mikroskopla büyüterek baktığımız küçücük bir detay oluşturmaktadır. Aslında bu şekilde düşünmek insan için günlük yaşam içerisinde yaşadığı tüm stresten kurtulmak ve bu küçük bir detay oluşturan dünya yaşamında dert ettiği şeylerin gerçekte hiçbir anlamı olmadığını görmesi yönünden faydalıdır. Diğer insanlarla olan bu kader yoldaşlığını bilmek ve bu yüzden kolay kolay kimseye kötülük yapmamayı sağlamak maksadıyla kullanılabilecek bir gerçektir.