1. En Azından 1 Sene Yalnız Başına Yaşamalı
Yalnız başına yaşamanın nasıl bir şey olduğunu tecrübe etmek açısından önemli bir süreçtir. Tek başına hayatını devam ettirebilmek kişinin kendini kanıtlaması anlamına gelmektedir. Tüm bunların yanında yaşamın ilerleyen sürecine girerken bu dönem size gerçek özel yaşam alanı ve kendi kendine kendinle ilgili konuşmalar yapma fırsatı verecektir.
2. Bir Şeyler Üretmeyi Öğrenmeli
Bu konu en basitinden en gelişmişine kadar her şey olabilir. İşsiz kaldığınızda sizi gerçekten bir işe yarar hissettirecek bir şeyi öğrenmek insanı oldukça rahatlatan bir durum. Örnek vermek gerekirse, bu birine bir şeyler öğretmek de olabilir, bir şeyler icat etmek bile veyahut sorunları olan insanlara çözümler sunmak.
3. Başarısız Olmalı, Çok Fazla Başarısız Olmalı
Başarısızlık insana bir şeyleri başarmaktan daha çok şey öğretir. Hayatın önceki dönemlerinde bu başarısızlıkları yaşamak insanı hayatın geri kalan döneminde daha güçlü ve sağlam yapacaktır.
4. Alışkanlıklar Oluşturmalı
Günlük yaşamımızın 90% lık kısmı alışkanlıklarımızdan ibarettir. Bu yüzden hayatımızın ilk periyotunda oluşturacağımız alışkanlar ve nitelikleri bizim için çok önemlidir. Dünyaya bakış açımızı ortaya çıkarmak ve bu yönde hedefler belirlemekte bu olayın kritik noktası.
5. Aşık Olmalı
Belki de seni acıtacak ve sonunda kalbini de kırabilecek bir durum. Burada amaç bir şeyler kazanmak değil zaten. Bu maddede anlatmak istediğim, bir kişi çaba ve zaman harcamanın gerçekleştirilmesi. Gerçek bir ilişki bir şeyler için kurulmaz. Aksine bir şeyler verebilmek için kurulmalıdır.
6. Yaptığın İşi Sevmeyi Öğrenmeli
Tüm söylenenlerin aksine bu bir seçimdir, öğrenilebilen bir şeydir. Herkes tarafından söylenen mutlu olduğunuz işi yapın ve başarılı olun safsatalarına inanmıyorsunuzdur umarım. Bunun yerine yaptığınız iş ve olduğunuz durumun keyfini çıkarmamak aslında insanları mutsuz ve başarısız yapan temel etkendir.
7. Samimi Bağlantılar Kurmalı
İnsanlar tanışmak ve onlarla iletişim kurmak hayatımızda bizlere hiç beklemediğimiz kapıları açabilmektedir. Bunu sadece gerçek hayattaki insanlarla iletişim olarak algılamamak gerekir. Özellikle internetin bizlere bu konuda büyük kolaylık sağladığı bir gerçek. Buradaki temel amaç bağlantı kurduğumuz insanları bir grubun parçasıymış gibi görmek ve onlardan öğrenebildiğimiz her şeyi öğrenebilmektedir.
8. Yeterli Sayıda Kitap Okumalı
Kitap okumak insana yeni ufuklar açan bir serüven. Elbette ki bu durum her kitap için geçerli değil, çünkü okuduğumuz şeyin kalitesi tamamen onun ortaya çıkaran yazarın düzeyine bağlıdır. Bu yüzden kaliteli kitaplar okumak bizlere o yazar sayesinde yeni şeyler öğretebilen bir aracı olabilmektedir.
9. Bir Konuda Uzmanlaşmalı
İnsanların çoğu her şeyi bilmek, en kısa zamanda zengin olmak gibi hayallere sahiptir. Fakat gözden kaçırılan bir mesele her şeyi öğreneyim derken aslında hiçbir şeyde yeterli düzeyde (uzmanlık) bilgi sahibi olamamak gerçeğidir. Bu yüzden özellikle 20 li yaşlarda bir konuda uzmanlaşmayı seçmek doğru bir tercih olacaktır.
10. Konumunu Belirlemek ve Bilmek
Senin için neyin önemli olup olmadığını tam olarak bilmelisin ki hayatını bu yönde şekillendirme yoluna gidebilesin. Ayrıca zayıf ve güçlü olduğun yanlarını da öğrenerek kendine uygun olanı yapmayı öğrenmelisin.