29 Kasım 2014 Cumartesi

İthalat Nedir?

İthalat - Import

Bir başka ifadeyle dış alım, başka bir ülkede üretilmiş malların vergileri ödenerek veya ödenmeksizin (muafiyet kapsamı) geçici veya kesin olarak yurda sokulması işlemi ithalat olarak adlandırılır.

Genel anlamıyla, ithalat bir ülkeye yurt dışından mal girişinin olmasını ifade eder. İthalatta eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine fiziki olarak girişi esastır.

İthalat mevzuatımız, ithalat rejim kararı, serbest dolaşıma girişi rejimi, ithalatta gözetim ve korunma önlemleri, kota ve tarife kontenjanı idaresi, ithalatta haksız rekabetin önlenmesi, Türkiye ticari haklarının korunması ve dış ticarette teknik düzenleme ve standardizasyon düzenlemelerini içermektedir.

Kimler İthalat Yapabilir?

Vergi Numarasına (kişiler için TC kimlik no) sahip, her gerçek kişi ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları ithalat işlemlerini yürütme hakkına sahiptir.
,
İthalat Serbestisi

Kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlığının korunması veya sınai ve ticari mülkiyetinin korunması amaçlarıyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde alınan önlemlerin kapsamı dışındaki malların ithalinin serbest olması halidir.

Ancak, ithalatı kanunlarla belirli kurum ve kuruluşlara bırakılmış maddelerin ithali ancak bu kurum ve kuruluşlar tarafından yapılması istisnası saklı tutulmuştur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder