14 Kasım 2012 Çarşamba

Dış Ticaret Türleri


Normal Ticaret
Serbest döviz ile yapılan, mevzuat ile özel bir ayrıcalık tanınmayan ticarettir.

Bağlı Ticaret
İki ülke arasında yapılan ticari sözleşme gereğince ihracatçı ülkenin ithalatçı ülkeden ihracat bedeli için döviz dışında bir işlem talep etmesi şeklinde yapılan ticarettir.

Karşı Satınalım
Bu yolla ticarette, özel bir firmanın yabancı bir devlete mal satması ve belli bir süre sonra da o ülkeden mal satın alması söz konusu olmaktadır.
Geri Satınalım
Teknolojisi gelişmiş bir ülkenin özel firması, az gelişmiş bir ülkeye makine donatım, üretim teknolojisi veya anahtar teslim fabrika satmaktadır. Bu fabrikada üretilecek malların bir bölümünü geri satın alma taahhüdünde bulunur. Rusya’nın ülkemizde kurduğu İskenderun Demir Çelik Fabrikaları bu modele bir örnektir. Gelişmiş ülkelere hammadde sağlamanın bir yoludur.
Dengeleme Anlaşmaları
Serbest dövizle bir ilk satış işleminden sonra, ikinci aşamada satıcı ülkenin, alıcı ülke üzerindeki bu döviz baskısını hafifletmek için ona döviz kazandırıcı veya döviz tasarrufu sağlayıcı hizmetlerde bulunması söz konusu olmaktadır. Türkiye’nin Boeing firmasından uçak alımında söz konusu firmanın tercih edilmesi bu konuda dengeleme kolaylığı sağlayacağı taahhüdüne bağlı olarak gerçekleşmiştir.

Sınır Ticareti
Komşu iki ülke arasında özel anlaşmalara dayanan ve her iki ülkenin sınır ve kıyı bölgelerine yakın yerleşim yerlerini kapsayan ticarettir. Bu kapsamda ülkemizde Sınır Ticaret Merkezleri kurulmuştur. Buralarda yapılan ihracatta aşağıdaki esaslar uygulanmaktadır.

-Gümrük işlemlerinin yürütülmesi bağlamında Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesi dışında kabul edilir.
-Söz konusu merkezlere yapılacak ihracat, ihracat mevzuatı kapsamında değerlendirilir.
-Söz konusu komşu ülkelere eşya göndermeye işletici ve mağazalar yetkilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder