Bir gümrük rejimine tabi tutulmak istenen eşya, bu rejime uygun şekilde yetkili gümrük idaresine ‘beyan’ edilir. (declaration)
İhracat, Hariçte İşleme, Transit veya Antrepo rejimi için beyan edilen serbest dolaşımda bulunan eşya, gümrüğe verilen beyanname tescilinden itibaren Türkiye Gümrük Bölgesinden çıkıncaya veya imha edilinceye ya da gümrük beyannamesi iptal edilinceye kadar gümrük gözetimi altında kalır.
Gümrük beyanı;
1-Yazılı olarak
-Normal usulde beyan
-Basitleştirilmiş usulde beyan
2-Bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla
3-Sözlü olarak
4-Eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğini ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla yapılabilmektedir.
Yazılı Beyan;
Gümrük Yönetmeliği 14. Nolu ekinde yer alan gümrük beyannamesi ile yapılır. Gümrük beyannamesinin doldurulmasında ekte yer alan kullanma talimatı esas alınır.
Beyannamenin eşyanın beyan edildiği gümrük rejimini düzenleyen hükümlerin uygulanması için gerekli bütün bilgileri içermesi ve imzalanması gereklidir.
Kazıntılı ve silintili beyannameler gümrük idarelerince kabul edilmez. Ancak, beyannameler hatalı yazının üzeri okunacak şekilde çizilerek yayına doğrusu yazılıp beyan sahibi tarafından imzalanarak ve tescil sırasında resmi mühürle mühürlenerek düzeltilir.
Beyanname yerine kabul edilecek belgeler şunlardır:
-TIR Karnesi
-ATA Karnesi
-Kumanya Listesi
-Elçilik Mektubu
-Kurye Mektubu
-Özel Fatura
-CPD Karnesi
-Sözlü Beyan Formu
-Form 302
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder