22 Şubat 2014 Cumartesi

STRES



Günümüz toplumunun en önemli rahatsızlıklardan bir tanesi;

STRES

Kelime anlamı olarak “gerginlik” demek olan stres, genellikle “kişinin baş etme yeteneğini aşan veya zorlayan bir durum algılandığında ortaya çıkan bir tepki” olarak tanımlanmaktadır.

Stres, neredeyse tüm hastalıkların kaynağı olabilmektedir. Aşırı stres, organların işlevini engellemektedir.

Yapılan bir araştırma aşırı stresin, yetişkinlerde 25% oranında kalp hastalıklarına sebep olduğunu ortaya koymuştur. Psikolojik rahatsızlıkların tamamı, fizyolojik rahatsızlıkların da yaklaşık 60% ı stres kaynaklı olmaktadır.

Yaşadığımız stresin büyük kısmı kendimizden, yani düşüncelerimizden kaynaklanmaktadır. Çoğumuz düşüncelerimizi kendimize karşı silah olarak kullanmaktayız. Aslında farkına varmadan, kendimizi kurban yerine koyar veya bir köşeye sıkışmış hissederiz. Bu nedenle ufak şeyleri büyütürüz. Yaşamlarımızı gereğinden fazla analiz eder, sorumluluklarımızı abartırız. Kısaca ufak şeyleri dert ediniriz.

Bir yakınımızın vefatı, ekonomik kaygılar, amir-memur ilişkilerinden kaynaklanan sorunlar, toplantılar, eleştiriler, yasaklar, dedikodular, belirsizlikler, yoğun iş temposu, zamanı iyi kullanamama ve zaman baskısı altında boğulma, kendini yetersiz bulma, aile sorunları, trafik vb. durumlar stres yaratmakta ve iç çatışmalara neden olmaktadır.

Stres atmanın en güzel yolu, saatte 6 km hızla yürümektir.

Çünkü beyin yürüyüş sırasında endorfin salgısı üreterek, vücudu dinlendirmektedir.

Stres atmanın bir diğer yolu da pozitif düşünmeyi öğrenebilmektir. Çünkü negatif düşünce beyni olumsuz etkileyen ana etmendir.

Yoga, meditasyon, hipnoz ve gevşeme teknikleri de birer stres atma yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Bu konuda bir adım atmak isteyenler, öncelikle işe düşüncelerinizi gözlemleyerek başlamanız da fayda vardır.  Ardından, iyimserlik ve ruh sağlığı konularında pratik yapmak, Olaylara daha geniş açıdan bakmak, Esprili yaklaşım gibi yöntemleri kullanmanız yararlı olacaktır.

Düşüncelerimizi değiştirmek dünyayı değiştirmekten çok daha kolaydır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder