22 Şubat 2014 Cumartesi

Geyik Avı Oyunu



Değişken toplamlı bir oyun teorisi örneğidir.

Bu oyuna göre tam manasıyla acıkmış avcılar gördükleri geyiğin etrafını çevirerek işbirliği yaparlarsa avlayacakları geyik hepsinin karnını doyurmasına yetecek boyuttadır. Ancak burada avcıları bir araya getiren ortak çıkar açlık olduğundan herhangi birinin bile işbirliğinden vazgeçmesi geyiğin kaçmasına ve ortak amaca ulaşılamayıp herkes aç kalacaktır.

Amaca ulaşılması işbirliğinin tam olarak gerçekleşmesine bağlı olmaktadır. Ancak her bir avcı tavşan ile de doyabileceğinden (çıkarını tek başına başka bir yolla gerçekleştirebilmek) yapılan pusu esnasında gördüğü bir tavşanın peşine düşen bir kişi eğer işbirliğini terk ederse ortak amaç olan geyik kaçacak ve belki bir tavşanı avlayacak, ama aynı anda onu da kaçırma ihtimali de söz konusudur.

Dolayısıyla her bir avcı için iki alternatif mevcut olmaktadır. Birincisi daha tatmin edici bir ortak amaca ulaşmak için işbirliğini seçmek, İkincisi bireysel çıkarı belli ölçüde tatmin etmeye çalışarak kazancı riske sokmak. Bu durum uluslararası ilişkilerin çok taraflı çatışmalarında uygulanabilecek bir niteliktedir. En rasyonel seçim işbirliğinin seçimidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder