30 Ocak 2014 Perşembe

Geçici İthalat İzni



Eşyayı kullanan veya kullandıran kişinin talebi üzerin gümrük idarelerince verilmektedir. İthal eşyası ile ilgili ayniyat tespitinin mümkün olmadığı hallerde geçici ithalat rejiminin kullanılması izin verilmez. Ancak, eşyanın veya yapılacak işin niteliği itibariyle ayniyat tespiti ile ilgili önlemlerin alınmamasının rejimin kötüye kullanılmasına sebep olmayacağı hallerde, gümrük idareleri vergilerin tümünü teminata bağlamak suretiyle geçici ithalat rejiminin kullanılmasına izin verebilmektedir.

İthal eşyasının yeniden ihraç edilmesi veya gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması için gerekli süreler, izin verilen kullanımın amacına uygun olacak şekilde Müsteşarlık tarafından belirlenmektedir.

Eşyanın geçici ithalat kapsamında azami kalma süresi 24 aydır. Bununla birlikte, gümrük idareleri daha kısa süreler saptayabilmektedir.

İstisnai hallerde sürenin uzatılmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenmektedir.

Geçici ithalat beyannamesinin alınmış olan izin belgesi ile birlikte kabul, tescil ve muayene işlemleri serbest dolaşıma giriş rejimindeki esaslara göre yapılmaktadır. Yapılan muayenelerde eşyanın ayrıntı ve ayniyatını tespit etmeye yarayacak nitelikleri, seri numaraları veya buna benzeri belirleyici unsurları beyannameler yazılarak geçici ithalat izni formunda kayıtlı eşyaya uygunluğu incelenmektedir.

Belirlenen süre içerisinde geçici olarak giriş yapılan eşyanın çıkışı yapılırken, gümrük idaresi tarafından gerekli incelemeler ve tespitler yapıldıktan sonra uygun bulunması durumunda ithalat esnasında verilmiş teminatlar izin sahibine iade edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder