11 Ocak 2014 Cumartesi

Maliyet



Maliyet belli bir amaç için kullanılan kaynaklar veya vazgeçilen faydalar - genellikle ödenen para birimiyle ifade edilir. Muhasebede çeşitli maliyet kavramları vardır:

    Fırsat maliyeti: Yönetim kararlarına esas olan maliyettir. İki seçenekten birini seçmekle vazgeçtiğimiz kazançtır.

    Batmış maliyet: Daha önceki bir zamanda katlanılmış maliyet. Bugün ne yapılırsa yapılsın geçmişe dönmek olası olmadığı için kararı etkilemez. Örneğin, bir makina alınmışsa o makinanın alım bedeli batmış maliyettir. Ne yaparsak yapalım değiştirmek mümkün değildir.

    Ayrıştırıcı maliyet: Seçenekler arasındaki farklılaşma. İki seçenek arasında bir fark varsa birini diğerine tercih etmekten söz edebiliriz. 

    Önlenebilir maliyetler: Kısa dönemde yönetimin kontrolünde olan maliyetlerdir. Örneğin, çalışanlar için kısa dönemli eğitim maliyeti.

    Ürün maliyetleri: Ürünle doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilendirilen tüm maliyetler bu kategoridedir. Katlanılan bu maliyetler daha sonra stok değeri olarak finansal durum tablosunda veya satılan malın maliyeti olarak gelir tablosunda yansıtılır. Örneğin, hammadde, işçilik, fabrika aşınma payı gibi.

    Dönem maliyetleri: Ürün maliyetine eklenmeyen dolayısıyla stok değerini etkilemeyen ancak ürünün satılması ve işletmenin yürütülmesi için gereken tüm maliyetlerdir. Örneğin, satış ve pazarlama giderleri, ofis kirası gibi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder