22 Aralık 2014 Pazartesi

Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi

Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi

Yasal Dayanak: GK 123-127; GY 308-327; Gümrük Genel Tebliğ Seri No:3

Tanım
Serbest dolaşıma girmemiş eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinde, ithalat vergilerine veya ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın, niteliğini veya durumunu değiştiren işlemlere tabi tutulmaları ve bu işlemlerden elde edilen ürünlerin gümrük vergileri üzerinden serbest dolaşıma girmelerine ilişkin hükümlerin uygulandığı rejimdir.

İşlenmiş ürünün ithalat vergisinin, bünyesinde bulundurduğu ithal ürünün vergisinden daha düşük olduğu durumlarda tercih edilir.

Serbest dolaşıma girişinde aranılan bazı teknik düzenlemelere uygunluğunun sağlanması için işleme faaliyetine tabi tutulması gereken eşyada da uygulanmaktadır.

Ek-65 deki eşya ve işleme faaliyetleri için ekonomik koşulların yerine getirildiği varsayılır, diğer eşyalar için ekonomik koşullar incelenmelidir.

İzin yalnızca Türkiye Gümrük Bölgesi'nde yerleşik kişilere verilir.
Şartlar:
İşlenmiş ürünler içinde ithal eşyası tespiti mümkün olmalıdır.
Eşyanın işlenmesinden sonra, rejime tabi tutulduğu sıradaki niteliğine veya durumuna dönüştürülmesinin ekonomik olarak mümkün olmamalıdır.
Rejimin uygulanması ithal eşyasının tabi olduğu menşe ve miktar kısıtlaması kurallarının etkilerini saptırmamalıdır.
Türkiye'deki benzer eşyanın üreticilerinin temel ekonomik çıkarlarını olumsuz etkilemeyen, bir işleme faaliyeti yaratma veya devam ettirme yolundaki ekonomik amaçlara uygun olmalıdır.

İzin başvurusu GY 55 nolu ekinde yer alan form ile izin vermeye yetkili gümrük müdürlüğüne yapılır. 56 nolu ekteki form ile gümrük idarelerince izin verilir.

SÜRE
Ekonomik şartlar, başvuru sahibinin özel şartları ve işleme faaliyetinin özelliği dikkate alınarak azami iki yıl verilebilir. Sürenin başlangıcı iznin verildiği tarihtir. Süre sonu ise izin belgesi süresinin bittiği ayın son günü kabul edilir. Mücbir sebep ve beklenmeyen hallerde veya haklı gerekçelere bağlı olarak 3 aya kadar uzatılabilir.

Eşyanın rejime girişine ilişkin beyanname, izni veren gümrük idaresine sunulur. Rejime giriş esnasında, eşyaya isabet eden vergiler teminata bağlanır.

Rejimin ibrasında yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından düzenlenen tespit raporu izin belgesinde öngörülen süre içerisinde veya en geç bu sürenin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içerisinde gümrük müdürlüğüne sunulur.

Teminat iadesi; izin veren gümrük müdürlüğünce işlem görmüş ürünler şeklinde eşyanın serbest dolaşıma girişi ve ikincil işlem görmüş ürünler için gerekli işlemin yapıldığının tespiti halinde yapılmaktadır.

İkincil İşlem Görmüş Ürünlere Uygulanacak İşlemler
Tasfiyeye tabi tutulabilir
Yeniden ihraç edilebilir
Serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulabilir
Mahrece iade edilebilir
İmha edilebilir

Serbest dolaşıma giriş beyanı izni veren gümrük müdürlüğü dışında yetkili başka bir gümrük müdürlüğüne de verilebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder