14 Aralık 2014 Pazar

Gümrük Yükümlülüğü

Gümrük Yükümlülüğü

İthalatta Gümrük Yükümlülüğü

-İthalat vergilerine tabi eşyanın serbest dolaşıma girişinde
-İthalat vergilerine tabi eşyanın ithalat vergilerinden kısmi muafiyet suretiyle geçici ithalinde
verilecek gümrük beyannamesi ile gümrük yükümlülüğü başlamaktadır.

İthalatta gümrük yükümlülüğünde yükümlü, beyan sahibidir.
Dolaylı temsil durumunda, hesabına gümrük beyanında bulunan kişi de yükümlü sayılır.

Ayrıca;

İthalat vergilerine tabi eşyanın, Gümrük Kanunu'na aykırı bir şekilde Türkiye Gümrük Bölgesine girmesi ya da bir serbest bölgede bulunan ithalat vergilerine tabi eşyanın, kanuna aykırı olarak Gümrük Bölgesinin başka bir yerine gitmesi halinde gümrük yükümlülüğü doğmaktadır.

Gümrük gözetimi altındaki ithalat vergilerine tabi eşyanın, kanuna aykırı olarak gümrük gözetimi dışına çıkarılması halinde gümrük yükümlülüğü doğar.

Serbest bölgelerde bulunan ithalat vergilerine tabi eşyanın bu kanuna aykırı olarak tüketilmesi veya kullanılması halinde de gümrük yükümlülüğü doğmaktadır.

İthalat vergilerine tabi eşyanın geçici depolanmasından veya tabi tutulmuş olduğu gümrük rejiminin uygulanmasından doğan yükümlülüklerden birinin yerine getirilmemesi halinde gümrük yükümlülüğü doğar.

Eşyanın söz konusu gümrük rejimine tabi tutulmasından veya nihai kullanımı nedeniyle indirimli koşullardan birine uyulmaması hallerinde ve bu fiillerin geçici depolamanın veya ilgili gümrük rejiminin yanlış uygulanması sonucunu yarattığının tespit edilmesi halinde gümrük yükümlülüğü doğmaktadır.

Gümrük Yükümlülüğü Doğmuş Sayılmayacağı Durumlar

Bu istisnai durum, yükümlünün doğan yükümlülüklerini yerine getirememesinin eşyanın tahrip olması ve tekrar yerine konulamaması şeklinde kaybı nedeniyle, veyahut eşyanın özelliklerine bağlı bir nedenden veya beklenmeyen hal veya mücbir sebepten ya da gümrük idarelerinin izninden kaynaklandığını kanıtlaması halinde ithalat sebebiyle oluşmuş bir gümrük yükümlülüğü olduğu sayılmaz.

İhracatta Gümrük Yükümlülüğü

İhracat vergilerine (DFIF) tabi eşyanın bir gümrük beyannamesi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesi dışına ihraç edilmesi durumunda gümrük yükümlülüğü doğmaktadır.

Gümrük yükümlülüğü, söz konusu gümrük beyannamesinin tescil tarihinde başlar.

İhracat vergilerine tabi eşyanın gümrük beyanında bulunulmaksızın Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkartılması halinde, gümrük yükümlülüğü doğmaktadır.

Gümrük yükümlülüğü, söz konusu eşyanın fiilen TR gümrük bölgesi dışına çıktığı tarihte başlamış sayılır.

İhracat durumunda da eğer eşya ihracat vergilerinden tam veya kısmi muafiyete tabi tutularak çıkmasına ilişkin hükümlere uyulmaması halinde, gümrük yükümlülüğü doğmaktadır.

Ayrıca ihracat vergilerinin tam ve kısmi muafiyete tabi tutularak, Türkiye Gümrük Bölgesi dışına gönderilmesine izin verilen eşyanın gümrük yükümlülüğü, izin verilen yerden başka bir varış yerine ulaştığı tarihte başlamaktadır.

--

Aynı gümrük vergilerin ödenmesinden birden fazla kişi sorumlu olması halinde, söz konusu vergilerin ödenmesinden tüm yükümlüler müştereken ve müteselsilen sorumlu kabul edilirler.

NOT: Sahte paralar ile tıbbi ve bilimsel amaçlı kullanım nedeniyle yetkili idareler tarafından ekonomik dolaşıma girmeyen narkotik uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin TR gümrük bölgesine kanuna aykırı olarak girmesi halinde, kaçakçılık ve diğer cezai hükümlere göre işlem yapılacağı için, gümrük yükümlülüğü doğmaz. Fakat, cezai hüküm gereği gümrük vergilerinin tespitine esas olması veya cezai kovuşturmaların gümrük yükümlülüğünün varlığına bağlı olması hallerinde, gümrük yükümlülüğü doğmuş sayılmaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder