Gümrük için Kıymet olarak da ifade edilen bu kavram, gümrükte vergilerin hesaplanmasında kullanılacak olan eşyanın bedelini tanımlamaktadır.
Gümrükte Kıymet belirleme yöntemleri 6 başlık altında sıralanmıştır. Bunlar ayrıca yöntemlerin öncelik sıralamasını da bildirmektedir.
1- Satış Bedeli Yöntemi (ASIL)
Kısaca eşyanın resmi faturada belirtilen bedeli kabul edilir. (Önemli Nokta: İthal edilen eşyanın son satışı değerlendirilir -A firması >diğer ülkeler arası ticaret>B firması >Türkiye'ye ithalat> C firması)
2- Aynı Eşyanın Satış Bedeli Yöntemi
Aynı ülkede ve genellikle aynı üretici tarafından üretilen eşyaların (fiziksel, kalite ve görünümleri birebir uyumlu) daha önceden gümrük kıymeti olarak kabul edilmiş bedeli dikkate alınır.
3- Benzer Eşyanın Satış Bedeli Yöntemi
Aynı ülkede üretilen fakat her bakımdan aynı olmasa da aynı özelliklere ve materyale sahip, aynı görevleri ifa edebilen piyasada birbiriyle değiştirilebilir eşyanın bedeli kabul edilir.
4- İndirgeme Yöntemi
Eşyanın ülkedeki satış fiyatı üzerinden kar ve masraflar, ithalattan sonraki taşıma ve sigorta masrafları, ithal edilen ülkedeki gümrük vergisi ve diğer vergiler düşülerek hesaplanan bedelin dikkate alınması yöntemidir.
5- Hesaplanmış Kıymet Yöntemi
Eşyanın ham maddesi, işçiliği, kar ve diğer üretim giderleri ve giriş ülkesine kadar olan tüm nakliye ve sigorta giderleri dikkate alınarak hesaplanan bedelinin dikkate alınması halidir.
6- Son Yöntem
Bu yöntem temel olarak önceki yöntemlerin biraz daha esnetilerek uygulanması, mevcut verilerin dikkate alınması, amaca uygunluk ve tahmin yürütmek şeklinde genel bir uygulamayı içermektedir.
Gümrük Kıymetine Dahil Edilecek Unsurlar
Kabul edilen İskontolar - Peşin Ödeme İskontosu, Miktar İskontosu
Nakliye Masrafları
Sigorta Masrafları
Komisyonlar (satın alma komisyonu hariç)
Ambalaj Bedeli
Royalti ve Lisans Ücretleri
Eşya ile Birlikte Değerlendirilen Kapların Maliyeti
Alıcı tarafından sağlanan diğer hizmetler (eğitim vs.)
Müteakip Satış Sonrası Gönderilecek Tutar (sözleşme gereği satıştan pay)
Gümrük Kıymetine Dahil Edilmeyecek Unsurlar
Dahili Nakliye ve Sigorta Giderleri (ülke içindeki taşıma)
İthalattan Sonra Yapılan Montaj, Bakım ve Tamir Giderleri
Finansman Anlaşması Faiz Giderleri (ödenen fiyattan ayırt edilebilir, yazılı anlaşma)
Türkiye'de Çoğaltım Hakkı
Satın Alma Komisyonu
İthalat Aşamasında Ödenen Vergiler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder