14 Aralık 2014 Pazar

Gümrük Vergileri Tahsilatı ve Teminat

Gümrük Vergileri Tahsilatı

Gümrük vergileri Türk Lirası olarak ödenir.

Bu ödeme 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da öngörülen usullere göre yapılır. (Beyanname tescil tarihi itibariyle TCMB tarafından belirlenen döviz satış kuru üzerinden TL ye çevrilerek)

Süresi içinde ödenmeyen kesinleşmiş gümrük vergileri hakkında 6183 hükümleri uygulanır.


Teminat

Gümrük mevzuatı uyarınca, gümrük idarelerinin gümrük vergilerinin ve diğer amme alacaklarının ödenmesini sağlamak üzere bir teminat verilmesini gerekli halinde, bu teminat söz konusu vergiler tutarının 20% fazlasıyla yükümlü veya yükümlü olması muhtemel kişi tarafından verilir.

Gümrük idareleri teminat vermesi istenen kişinin yerine başka bir kişinin de teminat vermesini kabul edebilir. Teminat aranmayacak ve kısmi teminat uygulanacak halleri belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Gümrük idareleri, bir gümrük yükümlülüğünü gerektiren veya gerektirebilecek iki veya daha fazla işlemi kapsamak üzere toplu teminat verilmesine izin verebilirler. Zaman içinde değişiklik gösteren gümrük vergileri için verilen toplu teminat tutarları, söz konusu gümrük vergilerini her zaman karşılayabilecek biçimde belirlenmelidir.

Teminat Türleri

Toplu Teminat Sistemi
Bir kişinin bir gümrük idaresine her türlü gümrük işlemlerine ilişkin olarak vermiş olduğu teminattır, o kişinin o gümrük idaresindeki bütün gümrük işlemleri için kullanılır.

Götürü Teminat Sistemi
Gümrük yükümlülüğü gerektiren veya gerektirebilecek birden fazla işlem için Müsteşarlıkça belirlenecek şartları taşıyanların talebi üzerine, gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanımlardan her biri için ayrı ayrı teminat verilmesi yerine tüm işlemleri kapsayacak bir teminat verilebilir. Götürü teminat sisteminden, Onaylanmış Kişi Statüsüne veya yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip olan yükümlüler ile Bakanlıkça belirlenen şartları taşıyan Antrepo işleticileri yararlanabilir.

Teminat olarak neler kabul edilir?

-Tedavülde olan nakit Türk Lirası
-Bankalar tarafından verilen süresiz teminat mektupları
-Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri
-Hükümetçe belli edilecek Milli Esham ve Tahvilat
-Haciz varakalarına müsteniden haczedilen menkul ve gayrimenkul eşya
-Genel yönetim kapsamındaki Kamu İdareleri, Sermayesinin tamamı devlete ait kamu iktisadi teşebbüsleri ve Türkiye'deki yabancı misyon şeflerinin verecekleri garanti mektupları
-Merkez bankası tarafından kabul edilen ve bu bankanın belirlediği döviz kuru üzerinden hesaplanan dövizler



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder