Hariçte İşleme Rejimi
Serbest dolaşımdaki eşyanın hariçte işleme rejimi faaliyetlerine tabi tutulmak üzere Türkiye Gümrük Bölgesinden geçici olarak ihracı ve bu faaliyetler sonucunda elde edilen ürünlerin ithal vergilerinden tam veya kısmi muafiyet suretiyle yeniden serbest dolaşıma girişine ilişkin hükümlerin uygulandığı rejim olarak kabul edilir.
Serbest dolaşımdaki eşyanın geçici ihracı halinde, söz konusu eşyaya Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkışı için öngörülen ihracat vergileri ve ticaret politikası önlemleri ve diğer işlemler uygulanır.
Yasal Dayanak GK 135-149, GY 395-414, 2007/11864 Hariçte İşleme Rejim Kararı
REJİM AMACI
Türkiye dışındaki ucuz iş gücü maliyetlerinden yararlanmak
Türkiye'de olmayan teknoloji ve kalite standartlarından faydalanmak
İthal edilen eşyanın tamirinin üretici tarafından yapılmasını sağlamak
Üreticileri, üretim için yerli ürün kullanmaya teşvik etmek ve böylece nihai ürün için ödenecek ithalat vergilerini azaltmak
Hariçte İşleme yapılamayacak eşyalar
İhracatı, ödenmiş ithalat vergilerinin geri verilmesine ve teminat iadesine yol açan eşyalar
İhracatından önce nihai kullanım nedeniyle tam muafiyetle serbest dolaşıma giren eşya
İhracı, ihracatta vergi iadesi gerektiren veya başkaca bir mali avantaj sağlayan eşya
TANIMLAR
İşlem Görmüş Ürün
İşleme faaliyetleri sonucunda elde edilen tüm ürünler
Asıl İşlem Görmüş Ürün
Hariçte işleme rejimi kapsamında elde edilmesi amaçlanan ürünler
İkincil İşlem Görmüş Ürün
İşleme faaliyetleri sonucunda elde edilen asıl işlem görmüş ürün dışındaki ürünler
Değişmemiş Eşya
Herhangi bir işleme faaliyetine tabi tutulmadan tekrar ithal edilen geçici ihracat eşyası
İzin Süresi
Hariçte işleme izninde kayıtlı, ihracat ve ithalat işlemlerinin gerçekleştirileceği dönem
İzin Süresi Sonu
İzin süresi bitiminin olduğu ayın son günü
Belge Süresi
Hariçte işleme izin belgesinde kayıtlı, ihracat ve ithalat işlemlerinin gerçekleştirileceği dönem
Belge Süresi Sonu
Belge süresi bitiminin olduğu ayın son günü
Fire/Zayiat
İşleme faaliyetleri sırasında özellikle kuruma, buharlaşma, sızma veya gaz kaçağı şeklinde yitirilen ve imha olan kısım ile ekonomik değeri olmayan atıklar
Üçgen Trafik
Gümrük Birliği gümrük bölgesinin bir yerinden geçici olarak ihraç edilerek üçüncü ülkede işlem gören ürünlerin, Gümrük Birliği gümrük bölgesinin başka bir yerine gelerek kısmi veya tam muafiyetle serbest dolaşıma sokulması
Geçici İhracat Eşyası
Hariçte işleme rejimi çerçevesinde tamir edilmek, yenilenmek veya daha ileri safhada işlem görmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesi dışına veya serbest bölgelere geçici olarak ihraç edilen eşyayı ifade eder.
Hariçte İşleme İzni; maden cevheri veya konsantrelerinin izabe edilmesi ve işlenmesi ile kıymetli maden ve taşların işlenmesi amacıyla geçici ihracı için maden ihracatçı birliklerinin bağlı bulunduğu ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerince verilir.
Hariçte İşleme İzin Belgesi; serbest dolaşımda bulunan eşyanın daha ileri bir düzeyde işlem görmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesi dışına veya serbest bölgelere geçici ihracına ve işlem görmüş ürün olarak ithaline imkan sağlayan Ekonomi Bakanlığınca düzenlenen belgeyi ifade etmektedir.
INF 2
Hariçte İşleme Rejimi kapsamında üçgen trafik kullanımına izin veren gümrük idaresi tarafından düzenlenen ve Gümrük Birliği gümrük bölgesinin bir yerinden geçici olarak ihraç edilerek Gümrük Birliği'nin başka bir yerine kısmi veya tam muafiyetle serbest dolaşıma girişine imkan veren belge olarak kabul edilir.
İkame Ürün
Tamirata konu olan geçici ihracat eşyasının yerine kullanılmak üzere getirilen ve geçici ihracat eşyası ile aynı tarife pozisyonunda, aynı ticari nitelikte ve teknik özellikte olan ithal eşyası
İşleme Faaliyeti
Eşyanın üretilmesi, montajı, işlenmesi, yenilenmesi, tamir edilmesi ile benzeri işlemleri
Standart Değişim Sistemi
İkame ürün olarak adlandırılan ithal eşyasının bir işlem görmüş ürün ile değiştirilmesi usulü
Hariçte İşleme Kısmi Muafiyet
Serbest dolaşıma sunulan işlem görmüş ürünlerin ithali esnasında alınması gereken vergiler hesaplanırken, geçici ihracat eşyasının en son işleme faaliyetine tabi tutulduğu yerden aynı tarihte ithal edilmesi halinde uygulanacak gümrük vergilerine tekabül eden kısmın muaf tutulmasını ifade eder.
Hariçte İşleme Tam Muafiyet
Tamir edilmek veya yenilenmek üzere geçici ihraç edilen eşyanın, tamiratının garanti nedeniyle sözleşmeye bağlı olarak veya kanuni bir yükümlülüğe dayanarak ya da bir imalat hatası nedeniyle bedelsiz yapıldığının kanıtlanması halinde, geçici ihraç edilen eşyanın ithalinde alınması gereken her türlü vergiden muafiyet söz konusu olmasıdır.
Hariçte İşleme İzin Temel Şartlar
Türkiye Gümrük Bölgesi Yerleşik Kişi
İşlem görmüş ürün içinde geçici ihraç eşyasının tespit edilebilmesi
Yerli üreticilerin temel ekonomik çıkarlarına zarar vermemesi
Hariçte İşleme rejimine ilişkin temel şartlara uyulmadığı takdirde, ithalat vergilerinde tam ve kısmi muafiyet uygulaması yapılmaz. Ancak, söz konusu durumun rejimin işleyişine önemli bir etkisi olmadığı hallerde muafiyet uygulaması yapılabilir.
Hariçte İşleme İzin Süresi azami 12 AY dır. Gerekçeli talep üzerine izin belgesinde orijinal belge süresinin yarısı, izninde ise 12 AY a kadar ek süre verilebilir.
Vergilendirme
İşlem görmüş ürünlere ait ithalat vergileri tutarından, geçici ihracat eşyasına en son işleme faaliyetine tabi tutulduğu ülkeden aynı tarihte ithal edilseydi uygulanacak olan ithalat vergi tutarının indirilmesi suretiyle hesaplanır. İndirilecek tutarın hesaplanmasında geçici ihracat eşyasının, hariçte işleme rejimine ilişkin beyanname tescili tarihindeki miktar ve niteliği ile işlem görmüş ürünlerin ise yeniden serbest dolaşıma girişine ilişkin beyannamenin tescili tarihinde uygulanabilir diğer vergilendirme unsurları dikkate alınmalıdır.
Yurtdışına işleme faaliyeti neticesin asıl işlem görmüş ürün olarak ithal edilen üründen alınan vergi A,
Yurtdışına Gönderilen eşyanın aynen gelmesi durumunda alınacak ithalat vergisi B ise,
Vergilendirme A-B = C olarak hesaplanır.
Söz konusu vergilerin eşit olması durumunda, kıymet farkı esas alınarak vergilendirme hesabı yapılır.
Tamir Amaçlı Hariçte İşleme
Türkiye Gümrük Bölgesi dışında tamir ettirilmek istenen eşyaya ilişkin hariçte işleme izni ilgili gümrük idaresi tarafından verilir. Gümrük müdürlüğü tarafından imzalanan beyanname hariçte işleme izni hükmündedir. Ayrıca izin belgesi düzenlenmez.
Tamir amacıyla geçici ihraç edilen eşya, tamiratın garanti nedeniyle sözleşmeye bağlı olarak veya kanuni bir yükümlülüğe dayanarak ya da bir imalat hatası nedeniyle, bedelsiz yapıldığının kanıtlanması halinde serbest dolaşıma ithalat vergilerinden tam muaf olarak girer. (Serbest dolaşıma girişi sırasından söz konusu kusurun bilinmediği varsayımı altında)
Eşyanın tamir amacıyla geçici ihraç edildiği ve tamiratın bedel karşılığında yapıldığı hallerde, eşyanın gümrük kıymeti olarak tamir masraflarına eşit bir tutar esas alınır. Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine gelişinde ödenen navlun, sigorta ve tamir sırasında ödenen diğer masraflarda kıymette dikkate alınır. (Tamir amaçlı gönderimde eşyanın tamir edilebilir olduğunun gümrük idarelerince tevsiki gerekli)
Tamir için gönderilen eşyanın tamirinin mümkün olmaması nedeniyle aynı teknik özelliklere sahip yeni bir eşyanın gönderilmesi durumunda, bahse konu eşya için garanti kapsamında olsun olmasın serbest dolaşıma giriş rejimi hükümleri uygulanır.
Standart Değişim Sistemi
Hariçte İşleme Rejiminde ikame ürün olarak adlandırılan ithal eşyasının bir işlem görmüş ürün ile değiştirilmesi, standart değişim sistemi kapsamında mümkündür. Özetle, tamir nedeniyle giden eşyanın yerine geçici süreyle gelen eşyanın yurda dönmesiyle değiştirilmesini ifade eden bir sistemdir.
İthalat vergileri tutarında teminat verilmesi halinde, ikame ürünlerin geçici ihracat eşyasının ihracından bile önce ithal edilmelerine izin verilir. (tamir maksatlı eşya gönderilmeden yerine eşya getirilmesi)
Geçici ihracat eşyasının tamirinin tamamlanarak geri getirilmesi halinde ikame eşyanın teminatı çözülür ve geri gönderilmesine izin verilir. İthalat önce yapıldığı durumda, ikame ürünlerin serbest dolaşıma giriş beyanname tescili tarihinden itibaren 2 aylık süre içinde geçici ihraç eşyası ihraç edilmelidir.
Standart değişim sistemi kapsamında tamirata konu olan geçici ihraç eşyası yerine geçici ithali yapılan ikame ürün, geçici ithalat rejimi altında 6 AY süre ile kalabilir.
Not: İkame ürünler, tamirata konu eşya ile aynı tarife pozisyonuna girmesi ve aynı ticari nitelikte ve aynı teknik özeliklere sahip olması gereklidir. Geçici ihracat eşyası kullanılmış ise, ikame ürün de aynı şekilde kullanılmış olması gerekmektedir.
Üçgen Trafik
Hariçte İşleme Rejimi çerçevesinde üçgen trafik izni ve gümrük uygulamaları, 2006/10895 sayılı Gümrük Birliği uygulamasına ilişkin esaslar hakkındaki karara tabidir.
Gümrük Birliği gümrük bölgesinin bir yerinden geçici olarak ihraç edilmiş olup, üçüncü ülkede işlem görmüş ürünlerin gümrük birliği gümrük bölgesinin başka bir yerine kısmında veya tam gümrük vergisi muafiyeti ile serbest dolaşıma girmesini ifade eden bir kavramdır.
Hak sahibinin talebi üzerine hariçte işleme rejimi çerçevesinde üçgen trafiğin kullanılmasına ihracat işleminin yapıldığı gümrük idaresi tarafından izin verilir. Üçgen trafik iznini veren gümrük idaresi aynı zamanda hariçte işleme rejiminin başladığı gümrük idaresidir.
Hariçte İşleme rejimi kodları beyannamede 21 ile başlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder