Gümrük Vergilendirme
Gümrük Vergileri, tahakkukundan hemen sonra yükümlüye tebliğ edilir.
Yapılan denetlemeler sonucunda hiç alınmadığı veya noksan alındığı belirlenen veya tebliğ edilemeyen gümrük vergilerine ilişkin tebligat, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihten itibaren üç (3) yıl içinde yapılır.
Gümrük yükümlülüğünün doğduğu olayla ilgili olarak dava açılması zaman aşımını durdurur.
Gümrük vergileri alacakları, ceza uygulamasını gerektiren bir fiile ilişkin olması ve zaman aşımı daha uzun bulunan bu fiil nedeniyle ceza davası açılmış olmak kaydıyla, bu alacaklar da Türk Ceza Kanunundaki dava ve ceza zaman aşımı süreleri içerisinde kovuşturulup tahsil edilir.
Tebliğ edilen gümrük vergileri, belirlenen süreler içerisinde itiraz edilmediğinde kesinleşir. Dava açılması durumunda ise mahkemece yükümlü aleyhine kararın verildiği tarihte tahsil edilebilir.
Yapılan kontrol ve denetlemeler sonucunda hiç alınmadığı veya noksan alındığı belirlenen gümrük vergileri ile işlemleri daha sonra yapılmak üzere teslim edilen eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin, yükümlüye tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödenmesi zorunludur. Ödeme süresi öncesi teminat alınması ve yazılı talep ile süre 30 gün uzatılabilir. (tecil faizi alınır)
Tebliğ edilen gümrük vergilerine karşı itiraz edilmesi ödeme süresini keser. Ödeme süresi idarenin ya da yargı mercii kararının tebliğ edildiği tarihten itibaren yeniden başlamaktadır.
Yükümlünün vergi tutarının tamamını veya bir kısmını verilen sürenin bitimini beklemeden ödeme imkanı vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder