6 Aralık 2014 Cumartesi

Uzay Zaman

Algıladığımız yaşamda 3 boyutlu bir düzlem üzerinde yaşıyoruz.

Nokta - Sıfır Boyut
Doğru - Bir Boyut
Alan - İki Boyut
Hacim - Üç Boyut
UzayZaman - Dört Boyut

Ayrıca 4 üncü boyut olarak zamanı kabul ediyoruz. Zamanı bir boyut olarak algılamak için güzel bir örnek vermek açıklayıcı olacaktır.

Bir kişi ile buluşurken sadece yeri söylemeniz buluşmanız için yeterli değildir. Bu yüzden bu kişiye zamanı da belirtmeliyiz ki aynı yerde aynı zamanda olabilelim. Aksi halde buluşmamız mümkün olmayacaktır. Aynı şekilde sadece zamanı söylediğimizde de yeri belirtmediğimiz bu kişiyle buluşmamız neredeyse imkansız olacaktır. Bir kişiyle tam anlamıyla buluşabilmek için aynı yer ve zamanda bulunmamız gerekmektedir.

İnsanoğlu olarak 3 boyutlu dünyada söz konusu 3 boyut (en, boy ve yükseklik) içinde hareket etmek hususunda özgürdür. Ancak 4. boyut olarak zamanı işin içine kattığımızda işler değişir. Bu yüzden varlığımız şimdiki zamana hapsedilmiş gibidir. Geçmişe ve geleceğe aynen ileri geri veya yukarı aşağı gibi gitme şansımız yoktur.

Bu noktada algımızın ötesini düşünmek zorundayız. Bazı fiziksel teoriler 10, 11 ve 26 boyutlu olabileceğini iddia etmektedir. Bir kara deliğin (black hole) her şeyi içine çeken o kudretin içinde boyutlar arası geçişin mümkün olabileceği düşünülmektedir. Daha yüksek boyutlarda, belki de bizim için şu an uzay boşluğunda 3 boyutlu dünyada hareket edebildiğimiz gibi zaman boyutunda da hareket mümkün olabilecektir.

Şu anki algı kapasitemiz her şeyi ama her şeyi 3 boyutlu dünya düzleminde değerlendirmektedir. Bu yüzden yüksek boyutlarda nelerin bizi beklediği konusunda tamamen hayaller söz konusu olmaktadır. Büyük bir ihtimalle şu anki vücudumuzun 3 boyutlu görüntüsü yüksek boyutlarda var olmayacaktır. Peki bilincimiz ve duygularımız?


Devam Edecek..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder