25 Aralık 2014 Perşembe

EXW Teslim Şekli

EXW -  EX WORKS  /  İŞ YERİNDE TESLİMYanında yer belirtilmelidir. Örn: EXW İSTANBUL

"Ex Works" satıcının malları işletmesinde (fabrika,depo, atölye, antrepo v.s.) alıcı emrine hazır tutmakla teslim yükümlülüğünü yerine getirdiği anlamındadır. Satıcı, aksi kararlaştırılmadıkça malın alıcı tarafından sağlanan bir araca yüklenmesinden ya da malların ihraç gümrüğünden geçirilmesinden sorumlu değildir. Alıcı bu noktadan itibaren varış yerine değin , malın taşınması ile ilgili tüm gider ve risklerin yükümlülüğünü taşır. Bu terim tüm satış şekilleri içinde satıcı için en az yükümlülüğü ihtiva eden bir satış şeklidir. Teslimden sonraki tüm masraf ve rizikolar alıcıya aittir. Diğer bir deyimle, eğer aksine bir hüküm bulunmuyorsa, satıcı, malları alıcı tarafından sağlanan araca yüklemek ya da gümrük işlemlerini yerine getirmek zorunda değildir.

Bu teslim şeklinde sözleşmede belirtilen satış bedeline yalnızca ambalajlanmış mal bedeli dahildir. Yani teslim tarihinden itibaren her türlü nakliye, yükleme, boşaltma ve sigorta masrafları alıcı tarafından ödenmektedir.

Bu Teslim Şeklinde iş akışındaki 1 ve 3.maddenin kimin sorumluluğunda olacağı anlaşma ile belirlenmeli ve faturanın üzerine yazılmalıdır.

1) İhracatçının yükleme maliyeti
3) İhracatçı ülkesindeki gümrükleme hizmet bedeli 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder