7 Aralık 2014 Pazar

İthalat Rejim Kararı

İthalat Rejim Kararı içeriğinde geçen ticaret politikası önlemleri aşağıda sıralanmıştır.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi
İthalatta Korunma Önlemleri
İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi
İthalatta Gözetim Uygulaması
Belirli Tekstil Ürünleri İthalinde Gözetim ve Korunma Önlemleri
Belirli Ülkeler Menşeli Tekstil Ürünleri İthalinde Gözetim Ve Korunma
Türkiye'nin Ticari Haklarının Korunması
Çin Halk Cumhuriyeti Menşeli Eşyaların İthalinde Korunma Önlemleri

İthalatı finansal açıdan ikiye ayırabiliriz. Birincisi Döviz transferi yapılarak gerçekleştirilen Bedelli ithalat, ikincisi ise döviz transferi olmadan gerçekleştirilen Bedelsiz ithalattır.

Genel olarak; eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, defolu ürünlerin ithali izne tabidir. Bu durumun istisnası 9 sayılı ithalat tebliğinde bazı eşyalar için doğrudan verilir şeklinde düzenlenmiştir. Söz konusu tebliğin 1A ekinde doğrudan izin verilen eşyalar belirtilirken, 1B ekinde ise belli kurumlardan alınması gereken uygunluk belgesine istinaden ithalatına izin verilen eşyalar listelenmiştir.

Ek 2 de yer alan listede Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu verilen kullanılmış ve yenileştirilmiş eşyanın gümrük beyannamesi tescilinde Ekonomi Bakanlığından alınacak izin belgesi aranır. Fakat, listede yer alan CIF kıymetinden yüksek bir kıymete haiz olanlara doğrudan izin verilebilmektedir. Ayrıca bir beyannamede yer alan 10 adet ve 50 kg miktarını aşmayan eşyalara da kıymet göz önünde bulundurulmaksızın doğrudan izin verilmesi karara bağlanmıştır.

İthalat Rejim Kararının belki de en önemli kısmı gümrük vergilerinin belirtildiği kısımdır. İthalatta uygulanacak vergi oranları ile ödenecek toplu konut fonunu (işlenmiş tarım ürünleri için tarım payı) gösterir listeler 1, 2, 3, 4, 5, 6 kapsamı olarak burada ifade edilir. 1 Sayılı Liste tarım ürünleri, 2 Sayılı Liste sanayi ürünleri, 3 Sayılı Liste işlenmiş tarım ürünleri, 4 Sayılı Liste balıkçılık ürünleri, 5 Sayılı Liste vergisi askıya alınmış eşyalar, 6 Sayılı Liste uçak ve havacılıkta kullanılacak nihai ürünleri içermektedir.

İthalat Rejim Kararı Madde 9

Mali mükellefiyeti teminata bağlanmak suretiyle geçici olarak yurda giren (ATA karnesi dahil) eşyalardan kesin ithalatının talep edildiği tarihte yeni ve kullanılmamış olanlarının gerekli bedelleri ödenmek suretiyle kesin ithali gümrük idarelerince sonuçlandırılır. Bunun dışındaki tüm kesin ithal başvuruları, biri asıl iki nüsha proforma fatura, yurda geçici giriş sırasında düzenlenen beyanname ve harçlar kanunu gereği gerekli harcın yatırıldığı gösteren makbuz ile birlikte Ekonomi Bakanlığına yapılmaktadır.

Aksi belirtilmedikçe ithalat tebliğleri hükümleri çerçevesinde yetkili kurum ve kuruluşlardan alınan belgeler, ilgili kuruluşlarca belirlenen süreler içerisinde kullanılmaları kaydıyla düzenlendiği takvim yılı içerisinde geçerlidir.

İthalat Rejim Kararı Tebliğleri sürekli güncellenen ve Türkiye'nin ithalatını ve dolayısıyla ekonomisini düzenleyen önemli araçlardır. Örneğin; Karayolu taşıt araçların ithaline ilişkin tebliğ, İthalinde garanti belgesi aranacak eşyalara ilişkin tebliğ gibi.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder