23 Aralık 2014 Salı

Eşya Menşei

Menşe bir eşyanın ekonomik milliyetidir.

Örneğin;
-Türkiye'de hasat edilen bitkisel ürünler
-Türkiye'de doğmuş ve yetiştirilmiş canlı hayvanlar
-Türkiye topraklarından çıkartılan mineral ürünler

Menşe kavramının önemli olmasının sebepleri gümrük vergilerinin hesaplanması, belli ülkelerden gelen eşyalara uygulanan ticaret politikası önlemleri (gözetim ve korunma önlemleri) uygulanması ve dış ticarete ilişkin istatistiklerin tutulması olarak sayılabilir.

Menşe Kuralları

Tercihli Menşe ve Tercihli Olmayan Menşe

Tercihli Menşe
Bazı ülke veya ülke gruplarına tanınan özel anlaşmalarla belirlenen tavizlerin uygulanmasına ilişkin kuralları içermektedir.

Tercihli Olmayan Menşe
Her türlü ticaret politikası önlemlerini, tarife dışı engellerinin en üst seviyeden uygulanmasına sebebiyet veren ülke menşeli eşyalara uygulanacak kurallar bütünüdür.

Tümüyle Elde Edilmiş Eşya
O ülkede çıkartılan madencilik ürünleri
O ülkede toplanan bitkisel ürünler
O ülkede doğan ve yetiştirilen canlı hayvanlar
O ülkede yetiştirilen canlı hayvanlardan elde edilen ürünler

Birden fazla ülkede gerçekleştirilen üretimde menşe tespiti
Bu durumdaki eşyanın menşe tespiti; tekstil ürünü veya tekstil ürünü dışındaki ürünler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Tekstil Ürünleri için GY EK 5 te yer alan tekstil ürünleri, listedeki kurallara tabi, diğerleri ise tarife pozisyon değişikliği kuralına tabidir.
Diğer eşyalar için ise GY EK 6 da yer alanlar listedeki kurallara tabi olurken, diğerleri en son esaslı işlem kuralına tabi olurlar.

Tercihli olmayan Menşein belgelendirilmesi Menşe Şahadetnamesi ile yapılır. 1 Orijinal ve 2 kopya (3 nüsha) düzenlenir. Ticaret ve/veya Sanayi Odası verir. Gümrük idaresi tarafından vize edilmez.

Menşe Şahadetnamesi Detaylı Bilgi için TIKLA

Eşya doğrudan önlem uygulanan ülkeden ithal edilmesi veya o ülke menşeli olduğu beyan edilmesi halinde menşe şahadetnamesinin ibrazına gerek duyulmaz. (zaten önlem en üst kademeden uygulanacağı için)

Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde tercihli menşe ispatı için EUR1, EUR.MED, Fatura Beyanı, Form A ibrazı gereklidir.

Tercihsiz Menşe kurallarının ticaret politikası önlemleri gereğince etkin bir şekilde uygulanabilmesi, menşe/trafik sapmasının önlenmesi açısından önemlidir.

Türkiye'nin Tercihli Menşe Ticaret Politikası için TIKLA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder