26 Ağustos 2011 Cuma

En Yoksul Az Gelişmiş Ülkelere Özel Kaynaklar (IMF)



IMF nin, en yoksul durumdaki az gelişmiş ülkeler için oluşturduğu bazı kredi kaynakları mevcuttur. Bunları aşağıda inceleyeceğiz.



Yapısal Uyum Kolaylığı

Yapısal uyum kolaylığı ndan (Structural Adjustment Facility: SAF), sürekli dış ödeme sorunlarıyla karşılaşılan az gelişmiş ülkelere, orta vadeli makro ekonomik denkleşme politikalarını ve yapısal reformları desteklemek üzere, oldukça uygun koşullarla kredi sağlanmaktadır.



Bunun için üye ülkenin IMF ve Dünya Bankası ile işbirliği yapması ve üç yıllık orta vadeli genel bir plan belirlemesi gereklidir. Bu genel plan çerçevesinde ayrıntılı yıllık programlar hazırlanmakta ve adı geçen hesaptan yıllık programlara aşamalı şekilde mali destek sağlanmaktadır. Kredilerin yıllık faizi yüzde 0.5 ve geri ödeme süreleri 5,5 ile 10 yıl arasında olmaktadır.



Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Hesabı

Önceleri Arttırılmış Yapısal Uyum Kolaylığı (Enhanced Structural Adjustment Facility: ESAF) adı verilen bu hesabın adı Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Hesabı (Poverty Reduction and Growth Facility) olarak değiştirilmiştir. Bu hesap da aynı şekilde yararlanma koşulları, program özellikleri ve amaçları bağlamında Yapısal Uyum Kolaylığı na benzemektedir. Ancak, özellikle en az gelişmiş ülkelerde yoksulluğun azaltılması ve sürdürülebilir bir kalkınma için gerekli koşulların hazırlanması temel hedefleri oluşturmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder