10 Mart 2011 Perşembe

İç ve Dış Denge

Uluslararası ticaret ödeme ve akımlarına açık olan bir ekonomi, dışa kapalı bir ekonomiye göre farklı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Genellikle, işsizlik veya enflasyonu önleme gibi ekonomik denkleşme politikaları tartışılırken dış dünya ile olan bağlantılar çoğu kez hesaba katılmaz. Oysa ekonomik yönden bütünleşen dünyamızda, böyle soyutlayıcı bir yaklaşım kabul edilemez.

Açık bir ekonomide makro ekonomik politikanın başlıca amaçları iç denge (internal balance) ile dış dengenin (external balance) sağlanmasıdır. İç dengeyi, yeterince düşük enflasyon ve işsizlik oranları içinde ekonominin düzenli biçimde büyümesi olarak tanımlayabiliriz. Dış dengeyi ise dış ödemeler bilânçosunda bir açık veya fazlanın önlenmesi ya da dışarıdan sağlanan gelirlerin dışarıya yapılan ödemelere eşitlenmesi olarak ifade edebiliriz.

Makro ekonominin genel analizlerinde, basit modeller yardımıyla daha çok enflasyon, işsizlik ve büyüme gibi yurtiçi amaçlar üzerinde durulacaktır. Fakat iç ve dış dengenin birlikte sağlanması daha ayrıntılı ve biraz daha karmaşık analizleri gerektirmektedir. Diğer yandan, dünya gerçekleri de böyle bir genel yaklaşım ihtiyacını doğurmaktadır. Çünkü günümüzde makro ekonomik politikalar yalnızca içerdeki enflasyon veya işsizliğe karşı kullanılmamakta, hükümetler aynı zamanda söz konusu politikalar ile dış ticaret bilânçosu, sermaye akımları ve döviz kurlarını arzu edilen yönde etkilemeye çalışırlar.

Makro Ekonomik Dengeler
Her ekonomik politika uygulamasında belirlenen amaçlar ve bu amaçları gerçekleştirmede kullanılacak araçlar bulunmalıdır. Ayrıca eldeki araçların sayısı, öngörülen amaçları sağlamaya yeterli olmalıdır. (Timbergen Kuralı) Böylece her araç en etkin olduğu bir amaç doğrultusunda kullanılır. İncelediğimiz modelde makro ekonomik politikanın amaçları, iç ve dış dengenin sağlanmasıdır. Kullanılacak araçlar ise para ve maliye politikalarını kapsar. Yani amaçların sayısı ikiden ibaret olmaktadır.

Sözü edilen kavramların ayrıntılı açıklamalarına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıları tıklayabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder