25 Ekim 2012 Perşembe

1923-1929 Türkiye Dış Ticareti


Yeni Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş aşamasında Osmanlı’dan devraldığı altyapının yeterli olmamasına bağlı olarak ve Osmanlı’dan kalan ticaret yapma eksikliği nedeniyle temel ihraç ürünleri tahıl ve hammaddeler olmuştur.

1916 yılında Osmanlı Devleti’nin uygulamaya koyduğu gümrük tarifeleri 1929 yılına kadar değiştirilememiştir. Bu durum ülkenin o dönemde rahat hareket edebilmesini engellemiştir.

Kalkınmanın sanayi ile gerçekleşeceği kabul edilmiş ve sanayileşme kalkınmanın temeli olarak görülmüştür. 1924 yılında kurulan İş Bankası sermaye çevreleri ve siyasi kadroları bir araya getirmiştir. 17 Şubat – 4 Mart 1923 İzmir Kongresi 1923 – 1929 dönemindeki liberal iktisat politikasının temelini oluşturmuştur.

İzmir Kongresi Kararları
Üreticinin Korunması
İhracatın Gelişmesi
Milli Sanayinin ve işçinin korunması
Demir yollarının geliştirilmesi

1925 yılında Sanayi ve Maadin bakanlığı kurulmuştur. Ayrıca 1927 yılında Teşvik-i Sanayi Kanunu çıkarılmıştır. Özel girişime önemli avantajlar getirilmiştir. Bu avantajlar vergi muafiyeti, toprak bağışı, yatırım mallarının gümrüksüz ithali izni ve taşıma ücretlerindeki indirimler gibi teşviklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder