9 Ekim 2012 Salı

Kısa Dönem Maliyetler


Değişken Maliyet – Variable Cost (VC): Üretim miktarıyla birlikte değişen maliyettir. Kısa dönemde firmanın daha çok çıktı üretebilmesi için daha çok değişken girdi kullanması gerekeceğinden (çünkü üretimi arttırmanın başka yolu yok), üretim miktarı arttıkça katlanılan maliyet de doğal olarak artacaktır.



Sabit Maliyet – Fixed Cost (FC): Üretim miktarı ile ilişkisi olmayan maliyettir. Firma çıktı üretmese bile maliyetlere katlanmak zorundadır. Üretim yapılsa da yapılmasa da ödenmesi gereken maliyeti ifade eder.


Toplam Maliyet – Total Cost (TC): Sabit ve değişken maliyetler toplamıdır. (üretime bağlı maliyet ve üretime bağlı olmayan sabit maliyetlerin toplamı)

Total Cost = Variable Cost + Fixed Cost
TC = VC + FC



Ortalama Sabit Maliyet – Average Fixed Cost (AFC): Firmanın birim üretim başına düşen sadece sabit maliyetidir. (firmada üretilen 1 birim ürüne düşen sabit maliyet tutarı)

Average Fixed Cost = Fixed Cost / Quantity
AFC = FC / Q
(Q: Üretim)


Ortalama Değişken Maliyet – Average Variable Cost (AVC): Firmanın birim üretim başına sadece değişken maliyetidir. (firmada üretilen 1 birim ürüne düşen değişken (üretime bağlı) maliyet tutarı)

Average Variable Cost = Variable Cost / Quantity
AVC = VC / Q



Ortalama Toplam Maliyet – Average Total Cost (ATC) : Firmanın birim üretim başına toplam maliyetidir. (firma üretilen 1 birim ürüne düşen toplam maliyet tutarı)

Average Total Cost = Total Cost / Quantity = Average Fixed Cost + Average Variable Cost
ATC = TC / Q = AFC + AVC


Marjinal Maliyet – Marginal Cost (MC): Firmanın üretimini bir birim arttırması sonucu toplam maliyette meydana gelen değişmedir. (mevcut olan üretime ilave olarak eklenen bir birim üretimin toplam maliyete ilaveten ne kadar maliyet getirdiğinin bulunması)

Marginal Cost = Total Cost Değişimi / Quantity Değişimi
MC = ∆TC / ∆Q



NOT: Ortalama toplam maliyet (ATC) ve Ortalama değişken (AVC) eğrileri U şeklindedir ve Marjinal maliyet (MC) eğrisi bu eğrileri minimum noktalarında keser. Bunun nedeni belli bir noktaya göre ortalama maliyetlerin düşeceği bu kapasite aşıldıktan sonra ortalama maliyetlerin tekrar artış göstereceği gerçeğidir.

Ortalama sabit maliyet ise negatif eğimlidir.

ATC, AVC ve MC eğrilerinin kısa dönemde U şeklinde olması azalan verimler yasasının bir sonucudur. Grafik üzerinde daha net olarak görebilirsiniz.

3 yorum:

  1. Harika özetlemişsiniz, gecenin bir vakti çok yardımcı oldu, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Kısa dönemde ortalama değişken maliyet eğrisinin ortalama maliyet eğrisinden niçin daha önce minimuma ulaştığını ve niçin kesişmediklerini açıklar mısınız

    YanıtlaSil
  3. P=100-4Q ve FC=50, AVC=20 ise kar kaçtır ?

    YanıtlaSil