Son Osmanlı Mebuslar Meclisi’nin 12 Ocak 1920’de toplanarak çalışmalara başlamıştır. Meclis Felah-ı Vatan Grubu’nun çalışmaları ile esasları Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi’nde belirlenen, daha sonra M. Kemal Paşa tarafından düzenlenen Misak-ı Milli Kararları kabul edilmiştir.
-Misak-ı Milli sınırları içerisinde olan Türk ve Müslümanların yaşadığı yerler bir bütündür bölünemez.
-Mondros Mütarekesi imzalandığı sırada işgal altına olan Arapların oturduğu bölgelerin geleceği halk oylaması ile belirlenecektir.
-Halkı özgür kalır kalmaz kendi istekleri ile anavatana katılmış olan Elviye-i Selase (Kars, Ardahan ve Batum) için gerekirse yeniden halk oylamasına başvurulmalıdır.
-Batı Trakya’nın hukuksal durumu da, bu bölgede yapılacak halk oylaması ile belirlenmelidir.
-İstanbul ve Marmara’nın her türlü tehlikeden uzak tutulup güvenliği sağlanırsa boğazlar ticarete ve ulaşıma açılacaktır.
-Azınlıklara, komşu ülkelerdeki Müslümanlara verilen haklar kadar haklar verilecektir.
-Her devlet gibi bağımsızlığa ihtiyacımız olduğundan siyasal, hukuksal ve ekonomik gelişmemizi engelleyecek sınırlamalara karşı olacağız. Borçlarımızın ödenme biçimi de bu esaslara aykırı olamaz.
<Önemi>
- Ulusun temel hak ve özgürlükleri ortaya konmuştur.
- Her alanda bağımsızlık bilincine ulaşılmıştır.
- Bağımsız bir Türk Vatanı’nın sınırları çizilmiştir.
- Milli Mücadele’nin kesin programı belirlenmiştir.
- Milli Mücadele’nin hukuksal dayanağı ortaya çıkmış, ve meşruluk kazanmıştır.
İtilaf Devletleri, söz konusu kararlara büyük tepki göstermiş, hükümete bu kararların çekilmesi açıkça baskı yapmıştır. Ancak bunu kabul etmeyen Ali Rıza Paşa kabinesi istifa etmiş, yerine Salih Paşa kabinesi kurulmuştur. O da baskılara boyun eğmeyince mebuslar meclisi dağıtılmıştır. Ardından İstanbul’un işgali gerçekleşmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder