21 Ekim 2012 Pazar

Serbest Dolaşım


Türkiye Cumhuriyetinde 4458 sayılı gümrük kanununa göre serbest dolaşıma giriş rejimi, ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması ve kanunen ödenmesi gereken vergilerin tahsili ile mümkün olmaktadır. 

Serbest dolaşımda olma deyimi, bir eşyanın belli bir gümrük bölgesine girdikten sonra bu gümrük bölgesi içerisinde herhangi bir kısıtlama veya engelle karşılaşmadan taşınabilmesini ifade eden bir gümrük rejimidir. Fakat bunun olabilmesi için eşyanın girişinde gerekli kontrollerin yapılması ve önlemlerin alınması gerekir. Bu önlemler eşyanın tabi olduğu vergilerin alınması, gerekliyse laboratuvar tahlili yapılması veya belli standartları gösteren belgelerin varlığı gibi koşulları kapsayabilir. 

Örneğin, Türkiye'ye usulüne uygun olarak giren bir eşya, Türkiye'de serbest dolaşıma girmiş demektir ve bu ithalat anlamına gelmektedir. Özetle, Türkiye bu eşyayı ithal etmiştir. Bunun yanında, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında oluşturulan gümrük birliği gereğince, Avrupa Birliği ve Türkiye gümrük bölgeleri birlikte bir "gümrük birliği gümrük bölgesi" oluşturur. Bu gümrük bölgesinde üretilen veya bu bölgeye herhangi bir yerden giren belli eşyalar tüm gümrük bölgesinde serbestçe dolaşabilir. Örneğin; Hollanda tarafından ithal edilen bir eşya, daha sonra herhangi bir vergi alınmaksızın ve önleme tabi olmaksızın Yunanistan, Polonya ve Türkiye’de serbestçe dolaşabilir. Bu son örnekteki eşya serbest dolaşımdaki eşyadır. Sonuç olarak bir eşya, Avrupa Birliği’nden veya Türkiye’den giriş yaptıysa serbest dolaşıma girmiştir ve fakat Türkiye’den girdiyse bu aynı zamanda Türkiye için ithalat demektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder