A. Düzenlendigi Ülkeler
- Beyaz Rusya (Belarus)
- Japonya
- Kanada
- Rusya Federasyonu
- Ukrayna
- Yeni Zelanda
Avustralya’nın da GPS uygulamakta olmasına karsın, sistemden yararlanılması için Form A düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.
B. Düzenlenme Şekli
Form A Belgesinin İngilizce veya Fransızca olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Rusya Federasyonuna yönelik ihracat islemlerinde söz konusu belgenin Rusça olarak düzenlenmesi de mümkündür. Belge üzerinde, ünvan ve adreslerle ilgili kayıtlar dışında Türkçe ifadelere yer
verilmemelidir.
Belge, aynı yazı makinası ve aynı yazı karakteri kullanılarak doldurulmalı, üzerinde düzeltme ve tahrifatlar bulunmamalıdır. İhracatçı tarafından düzenlenen Form A Belgesinin, önce firmanın baglı bulundugu Odaya, daha sonra da Dış Ticaret Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğüne tasdik ettirilmesi gerekmektedir. Kanada ve Yeni Zelanda’ya yapılan ihracatta, düzenlenen Form A Belgesi için Dış Ticaret Müsteşarlıgı tasdigi talep edilmemekte, firmanın bağlı bulunduğu Odanın tasdiği yeterli olmaktadır.
Belge doldurulurken 8. kolona 5, 6 ve 7. kolonlorda beyan edilen her bir mal için ayrı ayrı:
a) Malın tamamıyla Türk menşeli olması halinde bütün ülkeler için “P”
harfi;
b) İthal girdisi bulunması halinde;
- Japonya için “W” harfi ile ve malın GTİP numarasının ilk dört
rakamı,
- Diğer tüm ülkeler için “Y” harfi ile ihraç ürününde kullanılan Türk menşeli olmayan girdilerin FOB bedel üzerinden yüzde payı (örnegin “Y” %20) yazılmalıdır.
C. Ticaret ve Sanayi Odalarınca Yapılacak Tasdik İşlemleri
İhracatçılar veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcileri tarafından, yukarıdaki kurallara uygun sekilde 4 nüsha olarak düzenlenen ve kaşelenip imza edilen Form A Belgeleri Türkçe faturanın kaşelenip imzalanmıs bir fotokopisi ve aşağıda örnegi verilen Oda dilekçesi ile birlikte Odalara verilir. Müsteşarlık onayı talep edilen ülkeler (RusyaFederasyonu, Beyaz Rusya, Ukrayna ve Japonya) için, Form A belgesinin bir fotokopisi ve Müsteşarlık talepyazısı (3 nüsha) da dilekçeye eklenir. Odalar bu belgelerin kurallara uygun olarak doldurulup doldurulmadığını kontrol edip, tevsik edici belgeleri de inceleyerek gerekli işlemleri tamamlar.
Belgelere iliskin kontroller tamamlandıktan sonra, nüshalar sorumlu memur tarafından imza ve Odaya ait mühürle tasdik edilir.
1. Müsteşarlık onayı aranmıyor ise; dolaşım belgesinin beyaz renkli nüshalardan biri, fatura fotokopisi ve dilekçe alıkonulur. Diğer nüshalar ihracatçıya verilir.
2. Müsteşarlık onayı aranıyor ise; fatura fotokopisi, dilekçe ve müsteşarlık talep yazısının iki nüshası alıkonulur. Form A Belgesinin tüm nüshaları Müsteşarlık talep yazısının bir nüshası ile birlikte Müsteşarlığa sunulmak üzere ihracatçıya verilir. Müsteşarlık onay isleminden sonra, Form A Belgesinin bir nüshası, Müsteşarlığın vermiş oldugu yazı ile birlikte Odaya bırakılır.
örnek Form A belgesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder