3 Şubat 2011 Perşembe

Sürünen Pariteler

Sürünen pariteler (crawling peg), merkezi kurun (parite) kendiliğinden ufak ölçülerde ve sürekli değiştirilmesine dayanan bir yöntemdir. Döviz kurlarının parite etrafında yine belirli sınırlar içinde (dar veya geniş) dalgalanmasına izin verilir. Fakat, sistemin temel özelliği merkezi kurun son birkaç hafta veya ayın ortalamasına bağlı olarak düzenli olarak değiştirilmesidir.

Bu nedenle bu uygulamalara bazen “göstergeye göre ayarlanan kur sistemleri” de denilmektedir. Sözün gelişi, geçmişte belirli bir dönem boyunca piyasa kuru alt destekleme veya ona yakın bir düzeyde sürünmüşse, bu durumda yeni merkezi kur aşağı doğru ayarlanacaktır. Böylece belirli aralıklarla kurlarda yapılan bu ufak ayarlamalar sonucunda uzun dönemli temel eğilimler engellenmeden kısa süreli dalgalanmalar giderilmeye çalışılmaktadır.

Bu sistemde döviz kurlarında tarafsız göstergelere göre yapılacak ayarlamalar daha önceden belli olmaktadır. Bu nedenle spekülatif sermaye akımlarının özendirilmemesi için, buna uygun bir faiz politikası izlemek gereklidir.

Örneğin, *göstergeler ulusal paranın 5% devalüe edileceğini ortaya koyuyorsa, ülkeden sermaye kaçışını önlemek adına merkez bankasının faiz oranını 5% ten daha yüksek oranda yükseltmesi gereklidir.

Sürünen pariteler genellikle Latin Amerika ülkeleri ve Doğu Asya ülkeleri tarafından uzun süreler uygulanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder