17 Şubat 2011 Perşembe

İthali Yasak veya Özel İzne Bağlı Maddeler

Esrar ve Müstahzar Afyon
2313 sayılı Uyuşturucu Maddeleri Murakabesi Hakkında Kanun ve 1961 sayılı Uluslar arası Uyuşturucu Maddeler Tek Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde esrar ve müstahzar afyonun ithalatı yasaktır.

İpek Böceği Tohumu
Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görülecek ihtiyaç üzerine verilecek ithal İpek Böceği tohumunun ithali 859 sayılı “ İpek Böceği ve Tohumu Yetiştirilmesi ve Muayene ve Satılması Hakkında Kanun”a göre (Tarım ve Köyişleri izinleri hariç) yasak bulunmaktadır.

Oyun Alet ve Makinaları
1072 sayılı “ Rulet, Tilt, Langırt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinaları Hakkında Kanun” hükümleri çerçevesinde rulet, tilt, langırt ve benzeri baht ve talihe bağlı veya maharet isteyen otomatik ve yarı otomatik el ve ayakla kullanılan oyun alet ve makinalarının ithalatı yasaktır.


Yasalara aykırı olarak bir fabrika veya ticaret markasını veyahut ticaret ünvanını taşıyan ürünler
15.05.1930 tarihli ve 1619 sayılı Beynelminel Sınai Mülkiyet Mukavelelerinin 06.11.1925 La Haye Tadilatına İltihak Edilmesi Hakkında Kanuna ekli 20.03.1883 tarihli Paris İttihadı Mukavelenamesi uyarınca Yasalara aykırı olarak bir fabrika veya ticaret markasını veyahut ticaret ünvanını taşıyan ürünlerin ithalatı yasaktır.

Sahte etiket ve ambalaj maddesi
4458 sayılı Gümrük Kanununun 56. Maddesi uyarınca Sahte etiket ve ambalaj maddesinin ithalatı yasak bulunmaktadır.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından her yıl yayımlanan İthalat ../15 sayılı Tebliğ eki II sayılı listede yer verilen maddeler
Bu listede yeralan boyar maddelerin ithali yasak bulunmaktadır.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından her yıl yayımlanan Standardizasyon ../3 Tebliğde belirtilen atık maddeler
Bu listede yer alan atık maddelerin ithalatı yasaktır.

Tütün tohumu ve fidesi
1177 sayılı Kanunun 8/b maddesi uyarınca Tekel Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün ilgilendirdiği Bakanlık ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ortak izni aranılır.

Av ve taş barutları, lağım patlatmakta kullanılan patlayıcı maddeler ve bunların fitil, kapsül, ateşleme aletleri ile malzemeleri, nişan tüfek ve tabanca fişekleri, şenlik fişekleri, havai fişekler, maytaplar ve benzerleri, dolu veya boş av fişekleri ile bunların hazırlanmasında kullanılan tapa, kapsül gibi av malzemesi, av saçması ve av kurşunları, potas gühercileri, yivsiz av tüfekleri, hava ve gaz basıncı ile çalışan ateşsiz nişan tüfek ve tabancaları ve bunların parçaları; ayrıca silah ve mermiler
İthal taleplerinde İçişleri Bakanlığı’nın uygunluk yazısı veya belgesi aranılır.

Ölçü ve ölçü aletleri
(3516 sayılı Kanun çerçevesinde ithal edilebilecek ölçü ve ölçü aletlerinin damgalamak suretiyle ayarlanmış bulunmak ve Gümrük Yönetmeliğinin ilgili maddesinde yazılı gümrüklerden ithal edilmek şartıyla) Fiili ithali gümrük izni ile yapılır. “Uluslararası Birimler Sistemi”ne göre yapılmamış olan veya bu sisteme göre imal edilmiş olmakla beraber nitelikleri bakımından 3516 sayılı Kanun hükümlerine uygun bulunmayan ölçü ve ölçü aletlerinin ithalatı yasaktır.


Sinema, video ve müzik eserleri
3257 sayılı Sinema Video ve Müzik Eserleri Kanunu hükümleri çerçevesinde Kültür Bakanlığınca oluşturulacak Denetleme Kurulunun uygunluk yazısı aranılır.

Kuran’ı Kerimler
Diyanet İşleri Başkanlığının 05.08.!985 tarih, K/123-05’1497 sayılı Onayı ile yürürlüğe giren Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Görev ve Çalışma Yönergelerinin 6 ncı maddesi çerçevesinde, ithal talebinde Diyanet İşleri Başkanlığının izni aranılır.

Metal Paralar
İthal talebinde Bankalarca işlenmiş olup olmamasına bakılmaksızın Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün ön izin belgesi aranılır.

Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar (ham), motor benzini, uçak benzini, nafta, gazyağı, jet yakıtı, motorin, hafif fuel oil, ağır fuel oil, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG)
Petrol hakkı sahibi rafineri şirketlerinin ithal taleplerinde rafineri belgesi, bu şirketlerin dışında kalan tüm kuruluş ve şirketlerin ithal taleplerinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün ithal belgesi aranılır.

Diğer üzüm şıraları, saf ve saf olmayan (teknik) metil alkol, takdir aletleri
4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkilerin İnhisarı Kanunu hükümleri uyarınca ithal taleplerinde Tekel Tütün, Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün onay belgesi aranılır.

Taksimetreler, elektronik, elektromekanik takograflar

İthal taleplerinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığının izni aranılır.

Orijinal gravürler, estamplar ve litografyalar, heykel veta yontu sanatının orijinal eserleri (yapıldığı madde ne olursa olsun) Türkiye’de tedvülde bulunmayan veya tedavüle çıkarılacak olmayan, iptal edilmiş veya edilmemiş posta pulları, damga ve harç pulları, matbu posta pulu veya posta pulu yerine geçen damga taşıyan zarflar ve benzerleri, eskiliği yüzyılı aşan antika eşya
İthal talebinde Kültür Bakanlığının ön izni aranılır.

Tütün yapraklarının damarlarını ayıklayan ve bu yaprakları kıyan makineler, sigara ve sigara imal eden makinelere (tamamlayıcı olarak paketleme tertibatlı olsun olmasın), sigara filtresi takma makine ve cihazları bu makinelerin aksam ve parçaları
İthal talebinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun uygunluk yazısı aranılır.

Kaynak: Gümrük Müsteşarlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder