13 Şubat 2011 Pazar

Klavyemizi Tanıyalım

Klavye
Bilgisayarımıza yazı, rakam ve komut girmek için kullanılan cihazlardır. Klavye üzerinde yaklaşık olarak 100-110 arası tuş bulunmaktadır. Klavyeler Q ve F klavye olmak üzere iki çeşittir. Aralarında fark isimlerinden anlaşıldığı gibi harf tuşlarının yerleşimi ile alakalıdır.

Q klavyede harfler Q ile başlarken, F klavyede F ile başlamaktadır.

Klavye tuşlarını 4 temel bölüme ayırabiliriz.

1. Fonksiyon Tuşları
Bu tuşların sabit bir görevleri yoktur. Her işletim sisteminde ve programda farklı görevlere sahip olabilirler. Genel olarak klavyenin üst kısmında yer alırlar. F1 den F12 ye kadar sıralanırlar. Örneğin, bu tuşlardan F1 genellikle her tür programda yardım menüsünü açan komutu verir.

2. Daktilo Tuşları
Bu tuşlar tahmin edilebileceği gibi harfler ve rakamlardan oluşmaktadır. Ayrıca yazıda gerekli olan (! ' # $ % & / { } ( ) [ ] = ? \ _ -) gibi karakterleri de bu tuşlar yardımıyla yazabilmekteyiz.

3. Özel Tuşlar
Print Screen: Bilgisayar ekranını kopyalar ve Paint programı gibi resim programları kullanarak bunu resim olarak kaydedebilirsiniz.
Scroll Lock: Bazı programlarda (Excel) sayfanın hareket etmesini, bazılarında ise (ETA) aktif pencerenin hareket etmesini sağlar.
Pause/Break: Bu tuşa izin veren programlarda kullanılabilir. Hareketli görüntü veya sesleri geçici olarak durdurmak için kullanılmaktadır.
Insert: Kelimelerin arasında yeni bir karakter yazmak için kullanılır.
Delete: İmlecin (o anda bulunan yerin) sağ tarafında bulunan karakterleri siler.
Home: İmleci sayfanın ya da cümlenin başına götürür.
End: İmleci sayfanın ya da cümlenin sonuna götürür.
Page Up: İmleci belirli aralıklarla sayfanın yukarısına götürür.
Page Down: İmleci belirli aralıklarla sayfanın aşağısına götürür.
Yön (Ok) Tuşları: İmleci yukarı-aşağı ve sağa sola herhangi bir giriş yapmadan götürmek için kullanılırlar.

4. Nümerik Tuşlar
Klavyenin sağ tarafında bulunan rakamsal tuş takımıdır. Görünüşü itibariyle bir telefon tuş takımına benzemektedir. Num Lock tuşu ile kilitlenir (kullanılmaz hale getirme) ve kullanıma açılabilir. Klavyenin belli bir yerinde Num Lock un açık mı kapalı mı olduğunu gösteren ışıklar mevcuttur.

Diğer Tuşlar
Escape (ESC): Verilmiş komutları iptal etmek ve genellikle programdan çıkmak için kullanılır.
Tab: Bir defa basıldığında yazma programlarında imleci 8 karakter ileri götürür. Ayrıca çeşitli internet sitelerinde bulunan formlarda bir sonraki yazı yazılan yere geçiş için de kullanılabilmektedir.
Caps Lock: Bu tuşa basılarak klavyedeki harfleri büyük olarak yazabiliriz. Caps Lock ışığı yanıyorsa büyük harf, ışık yanmıyorsa küçük harf olarak yazılır.
Shift: Klavyenin sol ve sağ kısmında iki adet bulunmaktadır. Her ikisinin de görevi aynıdır. Tek başlarına kullanıldıklarında bir işlem yapmazlar. Çeşitli tuşlarda ana karakter dışındaki sağ üstlerine yazılan ikinci karakterleri yazmak için kullanılır. Shift tuşu basılı olarak söz konusu tuşa bastığınız da bu mümkün olmaktadır. Örneğin, SHIFT ve 1 tuşuna basarsanız ! işaretini elde edersiniz.
Ctrl: Klavyede iki adet bulunmaktadır ve görevleri aynıdır. Tek başlarına kullanıldıkların da işlem yapmazlar. Özellikle kısayol tuşlarını oluşturmak için kulanırlar. Örneğin; CTRL ve A, metin yazma programlarında tüm metni seçmenizi sağlar.
Başlat Tuşu: Bilgisayarımızın sol alt köşesinde yer alan başlat menüsüne klavye aracılığıyla ulaşmanızı sağlayan tuştur.
Alt: CTRL tuşu gibi tek başına işlem yapmaz, fakat diğer tuşlarla kullanıldığında özel kısayollarını harekete geçirir. Örneğin; ALT ve F4 tuşuna basarak kullanımda olan pencereyi kapatabilirsiniz.
Space (Boşluk): 1 karakter aralığı boşluk verir.
Alt Gr: Shift tuşu gibi tuşların üzerinde ana karakterler dışındaki karakterleri yazmak için kullanılır. Genellikle tuşların sağ alt köşesinde gösterilir söz konusu karakterler.
Enter: Verilen komutları onaylamak, işlemlerin sonuçlanmasını sağlamak için kullanılan tuştur. Yazı programlarında bir alt satıra geçmek için kullanılır. Hem daktilo tuşları bölümünde, hem de nümerik tuşlar bölümünde enter tuşu mevcuttur.
Back Space: İmlecin solundaki karakterleri silmek için kullanılır. Yazı yazarken sıklıkla kullanılan bir tuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder