Gümrük İdaresinde Ticari Nitelikli Eşyanın İthalinde Aranan/Aranabilecek Belgeler
Serbest dolaşıma giriş rejimi çerçevesinde ticari nitelikli eşya ithalatında hangi aşamada hangi belgenin gümrüğüne verilmesi gerektiğinin bilinmesi ithalatçılar açısından oldukça önemli olmaktadır. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için gümrük idarelerince aranan belgelere ilişkin açıklamalar iki ayrı alt başlık altında; serbest dolaşıma giriş rejimi kapsamında gümrük beyannamesinin tescili aşamasında beyannameye eklenmesi gerekli belgeler ve tescilden sonra, ancak bu rejim ile öngörülen amaçlar doğrultusunda eşyanın ilgilisine tesliminden önce gümrük idaresine ibrazı gerekli belgeler başlığı altında açıklanmıştır.
Gümrük Beyannamesinin Tescil Edilerek İdareye Verilmesi Aşamasında Beyannameye Eklenmesi Gereken veya Gerekebilecek Belgeler
Orijinal Fatura (Commercial Invoice): Kesin satışlarda eşyanın satıcısı, diğer hallerde ise göndereni tarafından mahallinde düzenlenmiş ve Gümrük Yönetmeliğinin 187 nci maddesinde belirtilen esaslara uygun orijinal faturanın tescilden önce beyannameye eklenmesi zorunludur.
Ancak ithal konusu eşyanın, kıymetleri üzerinden vergiye tabi olup da birden ziyade kap içinde gelen ve aynı zamanda çeşitli cins ve kıymette olması halinde ve orijinal faturalarda her kabın içinde satış birimine göre ne miktar eşya bulunduğu gösterilmediği takdirde; her kapta aynı cins ve kıymette ne miktar eşya bulunduğunu gösteren ve orijinal faturaya uygun bir şekilde, satıcı veya gönderici tarafından mahallinde düzenlenmiş ayrıntılı faturanın beyanname ile birlikte idareye verilmesi gerekir.
İthal Eşyasına Ait Kıymet Bildirim Formu (Declaration of Customs Value): Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşmasının VII nci Maddesinin Uygulanmasına Dair Anlaşma hükümleri çerçevesinde belirlenen, ithal eşyasına ait gümrük kıymetinin unsurlarını içeren ve Gümrük Yönetmeliğinin 21 no.lu ekinde yer alan kıymet bildirim formunun usulüne uygun olarak doldurularak beyannameye eklenmesi zorunludur.
Menşe Şahadetnamesi (Certificate of Origin)/EUR.1 ve A.TR Dolaşım Belgeleri (Movements Certificates): İthalatta menşe şahadetnamesi ibrazı ihtiyaridir. Yürürlükte bulunan ve tercihli tarife uygulamasına imkan sağlayan anlaşmalardan, Türkiye-AB arasında bir gümrük birliği kuran anlaşma (Gümrük Birliği Anlaşması) kapsamı eşya (sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünleri) için A.TR Dolaşım Belgesi (ayrıntılı bilgi için üzerine tıklayınız), Serbest Ticaret Anlaşmaları kapsamı eşya ile AKÇT ürünleri, AB menşeli tarım ürünleri için EUR.1 Dolaşım Sertifikası beyannameye eklenmelidir. Ancak bu belgelerin ibrazı, ithalatçının tercihli tarife uygulamasından faydalanmak istemesi halinde zorunludur.
Çeki Listesi (Packing List): İthal konusu eşyanın, bir fatura kapsamında, çeşitli cins ve nev’ide ve çeşitli ağırlıktaki kaplara konulması halinde, her kapta ne miktar eşya bulunduğunu göstermek amacıyla, orijinal fatura ile birlikte satıcısı/gönderini veya beyan sahibi tarafından da hazırlanan belgenin (çeki listesi) beyanname ekinde ibraz edilmesi gereklidir.
Konşimento veya Yük Senedi: Deniz yoluyla gelen eşya için geminin kaptanı veya donatanı veya mümessili tarafından düzenlenerek yükletene verilen konşimentonun, karayolu ve demiryoluyla gelen eşya için yine taşıyanı tarafından düzenlenen yük senedinin (CMR, CIM gibi) ve havayoluyla gelen eşya için havayolu konşimentosunun tescilden önce beyannameye eklenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede idareye ibraz edilecek konşimento ve yük senetlerinin hangi bilgileri içermesi gerektiği Gümrük Yönetmeliğinin 190 ıncı maddesinde gösterilmiştir.
Navlun Faturası ve/veya Sigorta Poliçesi: Eşyanın teslim şekline bağlı olarak, ya navlun makbuzu ile sigorta poliçesinin, ya da sigorta poliçesinin eşyanın gümrük kıymetinin doğru olarak tespit edilebilmesi için beyannameye eklenmesi gerekmektedir.
İşlenmiş Tarım Ürünleri Beyan Formu/Analiz Sonuç Raporu: ithal konusu eşyanın işlenmiş tarım ürünü olması halinde, bu üründeki tarım paylarını belirten, kimyager tarafından onaylanmış ve Gümrük Yönetmeliğinin 20 no.lu ekinde yer alan İşlenmiş Tarım Ürünleri Beyan Formu/Analiz Sonuç Raporunun beyannameye eklenmesi gerekmektedir.
Uygunluk Yazısı/Uygunluk Belgesi; Onay Belgesi, Bakım, Onarım ve Servis Garantisi Yeterlilik Belgesi; Proforma Fatura; İzin Yazısı/İzin Belgesi: Bu belgelerin ibrazı, ithalat konusu eşyanın yürürlükteki İthalat Tebliğleri kapsamında bulunup bulunmadığına bağlıdır. Türkiye’ye ithali tasarlanan eşyanın yürürlükteki İthalat Tebliğleri kapsamında bulunup bulunmadığı, belgenin nereden ve nasıl temin edilebileceği gibi konularda Gümrükler Genel Müdürlüğünden (İthalat Şube Müdürlüğü – ithalat@gumruk.gov.tr) daha fazla bilgi temin edilebilir.
Fon Alındı Makbuzu: Vadeli akreditif, mal mukabili ve kabul kredili ödeme şekillerine göre ithal edilen eşya için, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisini yapan banka veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş fon alındı makbuzunun beyannameye eklenmesi gerekmektedir.
Beyannamenin Tescilinden Sonra, Eşyanın Tesliminden Önce İbrazı Gerekli Belgeler
İthal Araç Karayolu Uygunluk Belgesi: İlgili İthalat Tebliği kapsamı eşya için, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca düzenlenmiş "İthal Araç Karayolu Uygunluk Belgesi"nin gümrüğüne ibrazı gerekmektedir.
Uygunluk Belgesi: İlgili Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği kapsamında yer alan eşya için, Türk Standartları Enstitüsünce yapılacak uygunluk değerlendirmesini müteakip alınacak uygunluk belgesinin, ilgili Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği kapsamına giren eşya için, Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Grup Başkanlıklarınca yapılacak uygunluk değerlendirmesini müteakip düzenlenecek uygunluk belgesinin eşyanın serbest dolaşıma girişinde gümrüğüne ibrazı zorunludur.
Kontrol Belgesi: İlgili Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğleri kapsamında yer alan eşya için, duruma göre Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen kontrol belgesinin, eşyanın serbest dolaşıma giriş rejimi çerçevesinde ilgilisine tesliminden önce gümrüğüne ibrazı zorunludur.
İthal Lisansı: Kota uygulamasına tabi eşya için, Dış Ticaret Müsteşarlığınca düzenlenmiş ithal lisansının, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte, (bir anlamda beyannamenin tescilinde) beyannameye eklenmesi zorunludur. Tarife kontenjanı uygulaması kapsamında yer alan eşya için, ithalatçının tercihli tarifeden faydalanmak istemesi halinde Dış Ticaret Müsteşarlığınca düzenlenmiş ithal lisansını yine gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte beyannameye eklemesi gerekmektedir.
Gözetim Belgesi: Gözetim uygulamasına tabi eşya için, Dış Ticaret Müsteşarlığınca düzenlenmiş gözetim belgesinin gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte beyannameye eklenmesi zorunludur.
kaynak: dtm
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder