1 Şubat 2011 Salı

Yazıcı (Printer)

Bilgisayarda yapılan işlemleri kağıt üzerine dökmek için kullanılan bir cihazdır. Yapılan işlemleri kağıda aktardığı için bir çıkış birimi olarak sayılmaktadır.

Günümüzde 4 çeşit yazıcı vardır.

1. Nokta Vuruşlu Yazıcılar (Dot Matrix)
Bu yazıcılar mürekkepli bir şerit ve üzerinde iğneler olan bir yazıcı kafası bulunur. İğnelerin sayısı 9 ile 24 arasında değişebilir. İğne sayısının fazla olması baskının kalitesini arttırır. Yazıcı kafası bilgisayardan gelen sinyallere göre şeridin arkasından kağıda vurarak çıktının oluşmasını sağlar. Çıktı kalitesi çok düşüktür. Hız birimi saniyede yazdığı karakter ile ölçülmektedir. CPS (character per second)

2. Mürekkep Püskürtmeli (Inkjet) Yazıcılar
Nokta vuruşlu yazıcılar benzer özellik taşırlar. Ancak bu yazıcılarda şerit kullanılmaz. Kartuşun ucundaki küçük bir ısıtıcının mürekkebi ısıtmasıyla birlikte ve hemen sonrasında kartuşun püskürtücü uçlarından kağıda noktacılar halinde mürekkebin püskürtülmesi çıktı oluşturulur. Değişik renklerde baskılar yapılabilir. Hızlı ve sessiz çalışır.

3. Lazer Yazıcılar
Lazer yazıcılarda kullanılan baskı yöntemi fotokopi makinalarına benzer özellikler taşımaktadır. Toner (toz mürekkep) kullanılır. Lazer yazıcılar satır satır yazmak yerine sayfanın tamamını aynı anda yazarlar. Alınan çıktı kalitesi matbaa kalitesine yakın olmaktadır. Hız birimi dakikada yazdığı sayfa sayısı ile ölçülür. (page per minute)

4. Termal Yazıcılar
Özel sıcaklıkta renk değiştirebilen kağıtlara baskı yapmak için kullanılır. ATM çıktıları, biletler, pos kâğıtları vb. baskı işlerinde kullanılırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder