1 Şubat 2011 Salı

Döviz Kuru Sistemleri

Döviz kuru sistemlerinin bir ucunda sabit kur sistemi, diğer ucunda ise serbest dalgalı kur sistemi yer almaktadır.

En eski sabit kur sistemi altın standartıdır. İkinci Dünya Savaşı sonrasından 1973’e kadar uluslarası para sistemi olarak uygulanan Bretton Woods Sistemi de bir sabit kur sistemiydi.

Katı sabit kur sistemleri ile en aşırı serbest dalgalı kur sistemleri arasında çok çeşitli karma sistemler oluşturulmuştur. Bu sistemler sabit ve değişken kur sistemlerinin belirli özelliklerinin birleştirilmesinden elde edilmiştir.

Bu yazımızda döviz kuru sistemleri hakkında temel bilgiler vereceğiz. Fakat, söz konusu sistemlere aşağıdaki bağlantıları tıklayarak çeşitli kur sistemleri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Daha önceki yazılarımızda döviz kurları ve döviz piyasaları hakkında çeşitli bilgiler içeren yazılar yayınlamıştık. Şimdi kur sistemleri hakkında açıklamalarda bulunacağız.

Farklı döviz kuru sistemlerinin bir yelpaze oluşturdukları düşünülürse bu yelpazenin bir ucunda serbest değişken veya dalgalı kur sistemi (freely fluctuating exchange rate system), diğer ucunda ise sabit kur sistemi (pegged exchange rate system) yer almaktadır. Ancak bu iki sistemde aşırı uygulamalardır, bunların arasında bir çok karma model bulunmaktadır. Uygulamada doğal olarak bu iki aşırı sistemin belirli özelliklerini barındıran karma modellere rastlanılmaktadır.

Başlıca Döviz Kuru Sistemleri






Serbest Dalgalanan Kur Sistemi Üzerindeki Tartışmalar



KARMA KUR SİSTEMLERİ






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder