3 Şubat 2011 Perşembe

Uzun Liste ve Yazılarda Aranan Kelimeyi Bulma

Bilgisayar üzerindeki birçok program üzerinde ve internette dolaşırken karşımıza uzun metin ve listeler çıkabilmektedir. Bu uzun yazılar veya listeler içerisinde aradığımız bir kelimeyi uğraşmadan bulmak için bilgisayarlarımız bize kolay bir yol sunmaktadır. Kısa yol tuşu ile ulaşılan bu özellik ihtiyaç durumunda oldukça yararlı olmaktadır.

CTRL + F

Bu kısayolu aynı anda CTRL ve F tuşlarına basarak açabiliriz. Ardından karşımıza çıkacak olan ufak pencerede aramak istediğimiz kelimeyi veya kelimenin bir kısmını yazarak arama yapabiliriz. Birden çok aynı kelimenin olduğu metinlerde "sonraki" (next) 'e basarak aynı kelimenin kullanmış olduğu diğer bölgeye ulaşabilmekteyiz.


Örnek arama kutuları



Ayrıca, Word belgesi üzerinde çalışma yaparken veya word belgesi üzerinde arama yaparak birden fazla kelimeyi aynı anda uğraşmadan aynı şekilde değiştirmek için de bir kısayol mevcuttur. Bu durum için en uygun örnek, uzun bir belge yazdığınızı varsayalım. Yazıyı bitirdikten sonra farkına varıyorsunuz ki bir kelimeyi yanlış yazmışsınız ve bunu metinde çok sayıda yerde kullanmışsınız. Şimdi bu durumda, word belgesi içerisindeki birçok yerde kullanılmış aynı kelimenin kısa yoldan bulunması ve değiştirilmesini bu yöntemle halledebiliriz.

CTRL + H


Sözü edilen tuşlara aynı anda basıldığında karşımıza aşağıdaki pencere çıkacaktır.


Bu pencerede ilk arama kutusuna aranması istenen kelime yazılacaktır. İkinci bölüme ise tüm word metni boyunca hangi kelimeyle değiştirileceği belirlenecektir. Ardından "Değiştir" (replace) yaparak yalnızca ilk kelimeyi, "Hepsini Değiştir" (replace all) ise metindeki bütün aynı kelimeleri belirlenen yeni kelime ile değiştirir.

Diğer taraftan karışıklığa ihtimal vermemek adına, pencerenin sol alt kısmında yer alan "daha fazla seçenek" (more) ı tıklayarak, aramayı yaptığınız kelimenin büyük küçük harf özelliklerine göre aranması gibi detaylar eklemeniz de mümkündür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder