29 Aralık 2010 Çarşamba

Belirli Koşullarda Geçerli Nedenler

Diğer nedenler dışında bu yazıda bahsedeceğimiz olanlar, korumacılığı sadece belirli koşullarda savunan görüşün ortaya koyduğu nedenlerdir.

a-Ödemeler Bilançosunun İyileştirilmesi ve İşsizliğin Önlenmesi

İthalat kısıtlamaları, ithalat hacmini daralttığı ölçüde dış dünyaya yapılan ödemelerin azalmasına, böylece de dış açığın giderilmesine katkıda bulunduğu bir gerçektir.

Diğer taraftan bu tarz bir değişimin, yani ithalatın daralmasının toplam harcamaları yerli mallara doğru kaydıracağı düşüncesinden yola çıkarak, yurtiçi üretimi arttırabileceği söylenebilir. Buna bağlı olarak, ülkenin çalışma düzeyi yükseleceği varsayımını yapmak yanlış olmayacaktır.

Ekonomik duraklama içerisinde olan ülkeler işsizlik oranlarını azaltmak için gümrük tarifelerini arttırma yoluna gidebilirler.

Bu arada büyük ülkelerin bu tarz bir müdahalede sağlayacağı katkı oldukça sınırlı olacaktır. Bunun nedeni büyük ülkelerin bu tarz bir uygulamaya geçmesi diğer ülkelerden tarafından karşılık göreceği düşüncesine dayanmaktadır.

Küçük ülkeler için ise, bu müdahalenin daha etkili sonuç getirmesi mümkün olmaktadır.

b-Ticaret Hadlerinin İyileştirilmesi

Yukarıda incelendiği gibi gümrük tarifeleri ticaret hadlerini ülke lehine değiştirerek refahı olumlu yönde etkileyebilir. Fakat gerçekleşme olanağı aynı şekilde karşılıklı etkileşim nedeniyle oldukça sınırlı olabilmektedir.

c-Ulusal Pazarlık Gücünü Arttırma

Bu görüşe göre, yüksek gümrük tarifesine sahip ülkeler, bu avantajlarını kullanarak, kendi ülkelerine sözkonusu ülkelerde sağlanacak kolaylıklar karşılığında, bu tarifelerde indirim yapacağını söyleyerek pazarlıkta kullanacağı bir güce sahip olur.

Tarifeleri önceden düşürülmüş ise, bu pazarlıkta eli daha zayıf olacaktır. Tabii ki, ülkeler arasındaki ticaretten nasıl bir getirinin olacağı da bu pazarlıklarda dikkate alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder