10 Aralık 2010 Cuma

Fırsat Maliyeti (Opportunity Cost)

Klasik İktisat fikirleriyle ortaya konan emek-değer teorisinin değindiği sadece emek üzerine yoğunlaşmak yerine ekonomideki tüm faktörlerin hesaba katan Neo-Klasik İktisat düşüncesinin iktisat bilimini kazandırdı bir teoridir. Bu görüş, özüne dokunmadan Karşılaştırmalı Üstünlük teorisine gerçeklik bakımından katkı sağlamıştır.

Kısaca;
Bir malın fırsat maliyeti demek bu maldan bir birim üretmek için başka bir maldan vazgeçilen miktarı ifade eder. Bunu o malın maliyeti olarak değerlendirir.

Önemli bir nokta, bu vazgeçilme durumunun varolması için ekonomi tam çalışma durumunda olması gerekmektedir, çünkü sadece o durumda bir birim üretim için başka bir üretimden vazgeçmek söz konusu olacaktır.

Verimlilik yerine üretim maliyeti dikkate alınmaktadır. Bu nedenle emek verimliliği yerine her ürün için kendi parasal değeri kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse;

Türkiye'de Çelik 10 TL / Buğday 1 TL
ABD'de ise Çelik 1 $ / Buğday 1 $

Türkiye'de 1 çelik için 10 buğdaydan vazgeçilir.
ABD'de ise 1 çelik için yalnızca 1 buğdaydan vazgeçilir.

Sonuç olarak, Karşılaştırmalı Üstünlük düşüncesi gereği Türkiye Buğday üzerine, ABD ise Çelik üzerine uzmanlaşma yoluna gitmelidir.

Fırsat Maliyetinin uluslarası ticaret açısından yaptığı katkı, karşılaştırmalı üstünlük teorisinin daha gerçekçi bir şekilde ölçülebilmesi bağlamında olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder