29 Aralık 2010 Çarşamba

Dış Ticarette Korumacılık

Serbest ticaret politikası savunucuları ve uluslarası ticarette koruyuculuğu savunanlar arasındaki tartışmalar 18. yüzyıla dayanmaktadır.

Serbest ticaret düşüncesi savunanlar, uluslarası uzmanlaşmanın yararları üzerinde durur ve fiyat mekanizmasının serbest bir işleyiş durumunda optimum kaynak dağılımını sağlayacağı görüşündedirler. Dünya üretiminin bu şekilde maksimuma ulaşması tüm ülkeler açısından faydalı olacağını söylemektedirler.

Korumacılık ise, genel anlamda kaynakların etkin dağılımını bozan, rekabet fikrini baltalayan, yenilikleri engelleyen, tembelliğe sürükleyen bir durum olarak görülmektedir.

Korumanın olması belli sektörleri ülkesel bazda kayırmayı da ifade eder, diğer sektörlerin de bunu istemeleri doğaldır ve bu da sonuç olarak korumanın korumayı getireceği sözünü doğrulamaktadır.

Ayrıca bu tarz bir yapının olması, monopolü destekler. Korumaya bağlı olarak bazı büyük firmalar küçük işletmelerin sektörde barınmasına izin vermez.

Serbest ticaret bürokrasiyi ortadan kaldırarak kaynak israfını en aza indirilmesini sağlar, korumacılıkta ise karmaşık bürokrasi rüşvet ve yolsuzlukların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Tüm bunlara rağmen koruyuculuğu savunanların üzerinde durduğu faktörler ise, ulusal güvenlik, iktisadi kalkınma, stratejik ticaret politikası ve damping önlenmesi gibi haklı nedenlere dayanmaktadır.

Diğer bir görüş ise, ulusal çalışma düzeyinin yükselmesi, ticaret hadlerinin iyileştirilmesi ve dış pazarlık gücü arttırma gibi nedenlerle korumacılığı belli koşullarda gerekli olacağını düşünmektedir.

Ulusal düzeydeki bu görüşlerin dışında insan doğası gereği belirli meslek gruplarının özel çıkarlarını yansıtan bir korumacılık savunması da görülmesi mümkündür. Çünkü koruyuculuk bu sektörde olanlara yönelik gelir dağılımında bir değişime sebep olmaktadır.

Koruyuculuğu savunanların dayandığı faktörleri aşağıdaki bağlantılardan daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Ulusal Güvenlik

Genç Endüstri Tezi

Stratejik Ticaret Politikası

Damping'e Karşı Koruma

BELİRLİ KOŞULLARDA GEÇERLİ NEDENLER

KİŞİSEL ÇIKARLARA DAYALI GÖRÜŞLER

Düşük Yabancı Ücret

Üretim Maliyetlerini Eşitleme

Ulusal Pazar Görüşü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder