24 Aralık 2010 Cuma

Ro-Ro Gemileri (Ro-Ro Ships)

RO-RO Gemisi (Ro-Ro Ship)

İngilizce Roll On / Roll Off deyimlerinin kısaltılmasıyla oluşmuş uluslarası ticarette sık karşılaşılan bir terimdir. Temel olarak bilinmesi gereken bu gemiler bilinen konteyner ile taşımacılığa yeni bir çığır açarak, doğrudan doğruya tekerlekli araçları içine yükleme yapabilen gemilerdir. Konteynerı kendi deposuna yüklemek yerine, konteynerı taşıyan tırı veya herhangi bir aracı sahip olduğu rampadan indirme ve yükleme yapabilir, *Bu özelliği ona hızlı ve kolay yükleme ve boşaltma imkanı sağlar. Çeşitli boyutlarda olan ro-ro gemilerinin genellikle okyanus aşırı ülkelere transfer gerçekleştirdiği için oldukça büyük gemilerdir.

Sadece karayolu araçlarını değil, içerisinde rayları bulunan bazı ro-ro gemileri trenleri de içinde taşıyabilmektedir.

Dünyada ilk ortaya çıktıktan sonra iki ayrı şekilde adlandırılmış tarzları mevcuttur. PCC (pure car carrier) sadece araba taşıyıcı veya PCTC (pure car truck carrier) sadece araba ve kamyon taşıyıcı olarak adlandırılır. Ayrıca son dönemde LCTC (large car truck carrier) büyük araba kamyon taşıyıcı olarak yeni bir versiyonları mevcuttur.

Örnek gemi resimlerini aşağıda görebilirsiniz.


LCTC tipi bir Ro-Ro gemisi 8000 CEU (araba eşdeğer ölçütü) kapasiteye sahiptir. Dünyanın şu anda en büyük ro-ro gemisidir, İsveçli şirkete aittir.



Bir Ro-Ro Gemisinin sahip olduğu giriş ve çıkışın yapıldığı bir rampanın resmi.




Bir Ro-Ro Gemisinden boşaltma yapılırken...




Bir Ro-Ro Gemisinin içinden alınmış bir görüntü.




Bir Ro-Ro gemisi yerleşim planı görüntüsü.

Bir Ro-Ro Gemisi yükleme yaparken..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder