İsveçli Brunstam Linder 1961 de, geliştirdiği tercihlerde benzerlik hipotezi (similarity in preference) ile homojen olmayan sanayi mallarının ticareti üretim maliyetlerinden ziyade, ülkeler arasındaki zevk ve tercihlerin benzerliğine yani talep koşullarına bağlı olduğunu ileri sürmüştür.
Zevk ve tercihlerin belirlenmesinde temel etken olarakta göreceli gelir düzeyi söylenmiştir.
Teoriye göre, Ülkede genel olarak firmalar, halkın çoğunluğu (genel olarak orta düzey) tarafından talep edilen ve piyasası geniş olan malları üretirler. Üretim yapıldıkça söz konusu ürünlerde uzmanlık artacaktır. Ayrıca benzer zevk ve tercihlere sahip ülkelere ihracat mümkün olacaktır.
Diğer taraftan zevk ve tercihleri farklı olan düşük veya çok yüksek gelirli azınlıkların talebi ise tercihleri kendilerine benzeyen ülkerden ithalat ile karşılanacaktır.
Söz konusu taleplerin çakışması (overlapping demands) tezine göre sanayi ürünlerinin ticareti özellikle benzer tercihlere ve gelir düzeylerine sahip ülkeler arasında yoğunlaşacaktır.
Linder hipotezi, kendi ülkesi İsveç dışındaki ülkeler için fazla destek bulmamıştır. Ayrıca, iç piyasası olmayan ama üretilip ihraç edilen malları açıklamada kifayetsiz kalır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder