Sanayileşmiş ülkeler özellikle refah düzeyi arttıktan sonra, az gelişmiş ülkelerin emek-yoğun endüstrilerdeki karşılaştırmalı üstünlüğü nedeniyle yurtiçi üretimde verimsiz duruma düşerler. Bu endüstrilerin temsilcileri az gelişmiş ülkelerden ucuza gelen böyle bir ithalatın iç piyasaları bozduğu gerekçesiyle, devletin sektörlerini dış rekabete karşı koruyucu önlemler almasını isterler.
Gelişmiş ülkelerin çıkarları açısından en uygun olanı, bu sektörlerde çalışanların daha verimli üretimin gerçekleştiği sektörlere kaydırılmasıdır. Fakat, üretici gruplar dış koruma konusunda, kamuoyunun desteğini alarak hükümetler üzerinde önemli ölçüde siyasal baskı oluşturabilirler. Bu genel örnek bağlamında gördüğümüz gibi belli bir kısmın özel çıkarlarına dayalı bir korumacılık düşüncesi de bu şekilde oluşmaktadır.
Düşük Yabancı Ücret
Sanayi ülkelerinde koruyuculuğu savunan meslek gruplar, genelde az gelişmiş ülkelerde ücretlerin düşük olduğu sektörlerin ürettiği ürünleri üreten yerli endüstri kuruluşlarıdır. Ucuz emek ülkelerinde gelen ithalatın kısılmasını istemelerinin nedeni onlarla rekabet edecek bir üretim verimliliğine sahip olmamalarıdır.
Ekonomik açıdan tutarlı olmayan bu görüş, Ekonomik gerçeklerle bakıldığında bu durumun nedeni yabancı ülkelerdeki işgücünün ucuz olması değil, o alanlarda çalışan gelişmiş ülke işgücünün verimliliğinin göreceli olarak düşüklüğüdür.
Üretim Maliyetlerini Eşitleme
Yukarda bahsetmiş olduğumuz görüşün bir benzeridir. Eğer bir şekilde işgücü veya toprak gibi doğal nedenlerle yabancı mallar yerli mallardan daha ucuza üretiliyorsa, rekabet eşitliğini sağlama düşüncesi ile söz konusu fark ölçüsünde ''bilimsel tarife'' (scientific tariff) adı verilen bir tarife konulması savunulmaktadır.
Bu görüş de karşılaştırmalı üstünlükler teorisi ve uluslarası uzmanlaşmanın yararları ile çelişmektedir.
Ulusal Pazar Görüşü
Ulusal pazarların ülkenin yerli üreticilerinin hakkı olduğu düşüncesi bu görüşün temelidir. Eğer ithalat kısıtlanır ve tamamen önlenirse, yerli üretim artacağı ve iktisadi faaliyetlerin genişleyeceği belirtilir. Bu otarşik sistemlere özgü bir politikadır. Uluslarası uzmanlaşmanın reddedilmesi anlamına gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder