24 Aralık 2010 Cuma

Ticaret Arttırıcı Yönlü Büyüme

Arz faktöründeki artış sırasında, ihracat kesiminde yoğun olarak kullanılan faktörün, ithal edilebilir mal endüstrisinde kullanılan faktörden daha hızlı arttığında gerçekleşen tür büyümeye ticaret arttırıcı büyüme (pro-trade biased growth) denilmektedir.

Eğer ele aldığımız ülkeyi, emeğin bol bulunduğu bir ülke olarak kabul edersek, dolayısıyla emek yoğun endüstrilerde ihracat yapacağı su götürmez bir gerçektir. Bu sebeple, bu arz faktörü artışının daha fazla miktarda emekte olduğunu düşünebiliriz.

Bu büyümenin sonucu olarak ülke daha emek zengin bir duruma gelmektedir. Peki üretimdeki etkisi nasıl olacaktır?

Tekstilin söz konusu emek yoğun mal olduğunu kabul edersek,

Emek faktöründe daha hızlı artışla beraber, üretim olanakları (dönüşüm) eğrisi tekstil yönünde daha fazla dışa doğru genişleyecektir.

İki mal arasındaki fiyat oranının (ticaret hadleri) değişmediği varsayımında, yeni üretim noktası eskisine göre daha düşük bir makine/tekstil bileşim oranını gösterecektir.

Aşağıdaki grafikte yukarda kısaca bahsettiğimiz modeli daha detaylı analiz etme şansına sahibiz.

Yeni üretim dengesi A0 in ötesinde OP doğrusunun altında yer alacaktır. Bu OP nin aşağıya doğru hareketi veya eğimi azalacak biçimde yerini değiştirmesidir.

Böylece, A0 ın dışında ilk OP düzeyinin altında kalan alanı iki bölgeye ayırabiliriz.

A0 noktasından yatay eksene A0AE paralel doğrusunu çizilir. Bu doğru OA0P arasında kalan bölgeyi 1 ile A0AE nin altındaki alanı da 2 ile gösterelim.

-Eğer yeni üretim noktası, 1 ile temsil edilen alanda bulunuyorsa, hem tekstil hem de makine üretiminin arttığını, fakat tekstildeki artışın daha yüksek olduğunu belirtir.

-Eğer yeni üretim noktası 1 ve 2 nolu alanın sınır çizgisinde yani A0AE doğrusu üzerinde ise, Yalnız tekstil üretimi artmış, makine üretimi sabit kalmış demektir.

-Eğer yeni üretim noktası 2 nolu alanda olursa, ilginç bir durum söz konusudur. Bu alanda tekstil üretimi artarken, makine üretiminin miktarı azalmıştır. (tekstil üretiminin artışı için sermaye aktarımı durumu)

Ticareti arttırıcı büyüme (pro-trade biased growth), ülkenin ticaret hacmini talep gelir esnekliği 1 kabul edilen, milli gelirdeki artıştan daha yüksek oranda geliştiriyorsa, bunun anlamı ülkede dış ticaretin göreceli olarak önem kazanmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder