28 Aralık 2010 Salı

Dış Ticaret Politikası

Dünya üretiminin uluslarası uzmanlaşma ve serbest ticaret koşulları altında maksimum seviyeye ulaşacağı düşünülmektedir.

Karşılaştırmalı üstünlükler ve serbest ticaret dünya kaynaklarının en etkin kullanımını sağladığı dış ticaret teorisinin temel bilgilerindendir.

Serbest ticaretin bu yararı teoride ifade edilmesine rağmen, uygulamada hiçbir sınırlandımanın olmadığı uluslarası mal ve hizmet ticaretine rastlamak oldukça zordur.

Devletler, çeşitli amaçlar adına uluslarası ticarete müdahale edebilirler. Bu amaçlar, ekonomik olabileceği gibi sosyal ve siyasal da olabilmektedir.

Bu müdahaleler genellikle faaliyetlerin engellenmesi veya sınırlandırılması şeklinde olmaktadır. Gümrük tarifeleri, kotalar, kambiyo denetimi gibi..

Ayrıca olumlu müdahaleler de vardır, bunlar genel olarak döviz kazandırıcı yani ihracatı özendirici etkiler biçiminde olmaktadır.

Hükümetin dış ticarete müdahalesi dolaylı ve dolaysız gibi farklı niteliklere sahip olabilir.

Gümrük tarifeleri dolaysız müdahaleye örnektir.
Başka amaçlar için yapılan düzenlemelerin dış ticaret açısından etki doğuran biçimde olmasını sağlayan müdahalelere de dolaylı denmektedir.

Bu alanda daha genel olarak uluslarası ekonomi politikası terimi kullanılır,
Dış ticaret politikası yalnızca dış ticaret akımları üzerine yoğunlaşır.

Dış ticaret politikası genel ekonomi politikasının önemli araçlarından biridir.

Büyük ülkelerin dış ticaret politikaları dünya genelinde etki yaratabilir. Az gelişmiş ülkeler ise bunu kalkınma amacıyla kullanmak düşüncesi içerisindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder