30 Aralık 2010 Perşembe

Merkür (Mercury)


Merkür, Güneş sisteminin güneşe en yakın gezegenidir. Büyüklük açısından da 8 kabul edilmiş gezegen içerisinde en küçük olanıdır.

Mercury

Merkür adını Roma mitolojisindeki ticaret ve yolculuk tanrısı ve tanrıların habercisi olarak bilinen Merkür'den alır.

Yer benzeri ya da 'kaya' yapılı gezegenler sınıfına giren 4 gezegenden biridir. Diğerleri; Venüs, Dünya ve Mars.

Merkür Güneş'e yakınlığı nedeniyle güneş ışınlarının güçlü etkisi altındadır ve sıcak bir gezegendir. Yüzey ısısı uzun süren Merkür günü sırasında 457 °C üzerindeki düzeylere çıkabilirken, etkili bir atmosferin yokluğu nedeniyle gece -172 °C ye kadar düşmektedir.

Güneş etrafında dönüşünü yaklaşık 88 günde tamamlar.

Merkür görüntü itibariyle sahip olduğu kraterler nedeniyle Ay ın görüntüsüne benzer bir görüntüye sahiptir. Uydusu ve atmosferi yoktur.

Büyüklük olarak en küçük gezegen olmasına rağmen, yoğunluk olarak Dünya'dan sonra ikinci sırada gelmektedir.

Mariner 10 uzay sondası

Bugüne dek Merkür'e gönderilen tek uzay aracı 1973 yılında fırlatılan Mariner uzay sondasıdır. Sonda, Şubat 1974'te Venüs yakın geçişini gerçekleştirdikten ve gezegenle ilgili bilimsel gözlemler yaptıktan sonra, Güneş çevresinde Merkür yörüngesi ile kesişen ve yörünge dönemi Merkür'ün periyodunun tam iki katı olan eliptik bir yörüngeye girerek bu çizgi üzerinde her 176 günde bir Merkür'le karşılaşmaya başladı. 29 Mart 1974, 21 Eylül 1974 ve 16 Mart 1974 tarihlerinde gerçekleşen üç yakın geçişte gezegen hakkında çok değerli bilgiler elde edildi:

  • Merkür'ün kütlesi, çapı, dönüş süresi duyarlı olarak ölçüldü.
  • Gezegenin daha önce bilinmeyen manyetosferi keşfedildi, ince atmosferi hakkında veriler toplandı.
  • Ayrıntılı fotoğraflar çekildi, gezegenin yüzey haritası çıkarıldı. Ancak sondanın her geçişinde Merkür aynı konumda bulunduğundan, yüzeyin ancak yarıya yakın bölümü haritalanabildi.

Üçüncü geçişte gezegene 327 km yaklaşan sonda, bu geçişten kısa bir süre sonra yakıtının bitmesi ile görevini sonlandırdı. 1975 yılından bu yana bağlantı kurulamayan Mariner 10, sabit yörüngesinde her iki Merkür yılında bir gezegenle aynı noktada buluşmaya devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder