Ülkenin faktör stokundaki artış, ülkedeki kıt olan faktörün (ithal edilen malda kullanılan) daha hızlı büyümesi biçiminde gerçekleşiyorsa ticarete karşıt yönlü bir büyüme söz konusudur.
Emeğin bol olduğu bir ülkede, sermayenin emeğe göre daha büyük oranda artması buna örnek olarak verilebilir. Bu değişime bağlı olarak ülkenin sermaye/emek oranı yükselmektedir.
Sermayedeki bu artışın üretim etkisi de sermaye yoğun malın üretiminde artış olarak ortaya çıkar. yani tekstil-makine mallarından oluşan iki mallı bir modelde bu makine üretiminde artış olmaktadır.
Bu büyümeye bağlı olarak, ülkenin ticaret hacmi daralacaktır. Bunun sebebi ithal edilen ürünün artık kendi ülkemizde üretilmesi ve ihraç edilen malın göreceli olarak azalması gösterilebilir.
Ticarete karşıt yönlü büyüme (anti-trade biased growth) ulusal ekonomide üretilen malların zamanla tüketilen mallara eşitlenmesi demektir.
Bu koşullar altında dış ticaretin ülke ekonomisinde önemi azalmaktadır.
Zamanla ülkenin ihraç malı bu tarz bir büyümenin büyüklüğüne göre ithal mal konumuna düşebilir, aynı şekilde ithalat malını da ihraç eder duruma gelmesi mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder