31 Aralık 2010 Cuma

Hangi Besinde Hangi Vitamin Var?

İhtiyacımız olan vitaminleri hangi meyve ve sebzelerden alabiliriz? Elbette günümüzde vitamin deyince doğrudan alınan vitamin hapları akla geliyor, fakat, doğal yolla almak yani o vitamine sahip bir şeyi yemek daha tercih edilesi bir durumdur.

Bu yazımızdaki ne yersek hangi vitaminleri alabilirizi anlatmaya çalışacağım. Pek tabii ki bu besinlerin doğal yollarla üretilmiş olması gerektiğinin söylemeye gerek yok tabii ki.

Peki kaç tane vitamin vardır?

Vitaminler bilindiği gibi vücut tarafından üretilemeyen ama yaşam için gerekli olan bileşiklerdir. Vitaminler genelde 2 gruba ayrılır.

Bunlar suda eriyen ve yağda eriyen vitaminlerdir.

Yağda eriyen vitaminler 4 tanedir bunlar: A, D, E, ve K tir.
Suda eriyenler ise: B (B1 Thiamin, B2 Riboflavin, B3 Niasin, B5 Pantothenik, B6 Piridoksin ve B12 Cyanocobalamin)ve C vitamini (Askorbik asit)


A Vitamini hangi besinlerde var?

Kayısı, marul, kavun, mango, havuç, lahana, şeftali, yaprak marul, tatlı kabak, ıspanak, kırmızı biber, patates, ton balığı, şalgam, pancar yaprağı, kabak , balık ve yumurta, maydanoz, armut, elma, domates, kereviz, karnıbahar, kuşkonmaz, patlıcan, hamur işleri, mercimek.


B1 Vitamini hangi besinlerde var?

Buğday tohumu, pirinç, fasulye, jambon, taze bezelye, ekmek, portakal, tahıl, sığır eti, fıstık, yer fıstığı, süt, taze sebzeler, mercimek, bira mayası, koyun eti, fındık, ceviz, yumurta, portakal, nohut, muz, havuç, kestane, lahana, karnıbahar, un.


B2 Vitamini hangi besinlerde var?

Kümes hayvanları, balık, brokoli, şalgam, kuşkonmaz, ıspanak, yoğurt, süt, peynir, karaciğer, yumurta, peynir, ceviz, fındık, salatalık, sakatat, badem


B3 Vitamini hangi besinlerde var?

Tavuk göğsü, ton balığı, dana eti, sığır eti, karaciğer, bira mayası, brokoli, havuç, peynir, mısır unu, hurma, yumurta, balık, süt, domuz eti, patates, domates, somon, hindi, yerfıstığı, tavuk


B5 Vitamini hangi besinlerde var?

Kepekli tahıllar, mantar, somon, taze sebze, böbrek, baklagiller, karaciğer, arı sütü, balık, bütün çavdar ve kepekli un.


B6 Vitamini hangi besinlerde var?

Tam tahıllı gevrekler, muz, avokado, tavuk, sığır eti, bira mayası, yumurta, kahverengi pirinç, soya fasulyesi, buğday, fıstık, ceviz, yulaf, havuç, ayçiçeği tohumu, patates, muz, fıstık ezmesi, hindi ve tavuk beyaz et.


B12 Vitamini hangi besinlerde var?

Bu Vitamin sadece hayvansal besinlerde vardır.

Sakatat, istiridye, jambon, pişmiş istiridye, kral yengeç, somon, ton balığı, yağsız sığır eti, karaciğer, süt, kabuklu deniz ürünleri, et, peynir


C Vitamini hangi besinlerde var?

Kırmızı ve yeşil biber, Brüksel lahanası, lahana, portakal, karnabahar, pembe greyfurt, çilek, hardal yeşilliği, kivi, portakal suyu, brokoli, kavun, kuşkonmaz, avokado, karalahana, lahana, limon, mango, soğan, turp.


D Vitamini hangi besinlerde var?

Güneşe maruz kalma, sardalya, somon, mantar, yumurta, zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, ringa balığı, karaciğer, ton balığı, balık yağı, margarin, sucuk, balık ve su ürünleri, tereyağı, peynir, istiridye, süt.


E Vitamini hangi besinlerde var?

Sebzeler, mısır, aspir, ıspanak, tam tahıllar, buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği, badem, fındık yağı, soya ve zeytinyağı, muz.


K Vitamini hangi besinlerde var?

Ispanak, lahana, karnıbahar, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, tereyağı, kuru incir, çilek, kavun, ısırgan, bezelye, elma, patates ve domates

1 yorum:

  1. helal abi allah senden razı olsun tamda ödevimle alakalı bir konu :)

    YanıtlaSil