LAFTA'nın gösterdiği başarısızlık imgesine istinaden, bazı üye ülkeler kendi aralarında daha etkin bir iktisadi birleşme ve işbirliğini gerçekleştirmek adına bu girişimde bulunmuşlardır.
Sonuç olarak 1969 yılında Cartagena Anlaşması ile And Ülkeleri Paktı (Andean Pact - AP) kurulmuştur.
And Ülkeleri günümüzde LAIA (Latin Amerika Entegrasyon Bölgesi)'nın bir alt grubu durumundadır. Üye ülkeler aynı zamanda LAIA'nın üyesidir. Sözü edilen ülkeler şunlardır; Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Peru ve (Şili sonradan çıkmıştır, ayrıca Venezuella da bir dönem girmiş ve çıkmıştır.)
AP (Andean Pact) bölgesel olarak oldukça dar kapsamlı bir kuruluştur. Üye ülkeler, kalkınma düzeyleri ve ideolojik yönlerden birbirleriyle daha büyük bir uyum içindedir. Birlik içerisindeki görece olarak az gelişmiş ülkeler olan Bolivya ve Ekvator'a özel statü tanınmıştır.
Cartagena Anlaşması'nda, sanayi üretiminin arttırılması ve çeşitlendirilmesi, bölge kaynaklarının en üst düzeyde kullanılması, verimliliğinin yükseltilmesi, ölçek ekonomilerinden yararlanma ve entegrasyon yararlarının dengeli biçimde dağıtılması gibi amaçlar yer alır.
LAFTA'dan ayrı olarak kurulan birliğin temel eleştirisi onun eşit dağıtım ilkesine yapılmaktaydı. Bu nedenle, AP'de en çok önem verilen konu 'eşit dağıtım' ilkesidir.
Son olarak And Ülkeleri Paktı 1996 yılında And Milletler Topluluğu (CAN) adını almıştır.
Önemli bir nokta sözünü ettiğimiz gibi LAFTA ve LAIA'nın ulaşamadığı ekonomik bütünleşme yolunda büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.
Son yıllardaki gelişmelerden örnek vermek gerekirse, 1 Ocak 2005'ten itibaren topluluk üyesi ülkelerin vatandaşları için vizesiz serbest dolaşım uygulamasına geçilmiştir. Ayrıca, bu amaçla 2001'den beri uygulanan And Pasaportu topluluk üyesi ülkelerin insanları için ortak standartlara sahip bir pasaport olarak verilmektedir.
Dünya ticaretindeki payları yaklaşık olarak %0,8 dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder