13 Ocak 2011 Perşembe

Döviz Arzı ve Döviz Talebi

Döviz Piyasasının müşterileri, yani alıcı ve satıcı durumunda olanlar, genel olarak ticari ve mali işlem yapan veya spekülatif faaliyette bulunan gerçek kişiler, firmalar ve öteki kurumlardır.

Bankalar bu piyasanın temel taşı olarak, alım satım aracılığı yapmakla birlikte, ayrıca bazen kendileri de doğrudan alıcı veya satıcı olabilmektedirler.

Son olarak, belirli durumlarda ülkelerin merkez bankaları da kurlara müdahale amacıyla bu piyasaya alıcı veya satıcı olarak girebilmektedir.

Müşteriler çeşitli amaçlarla ulusal para karşılığında bankalardan (veya öteki kurumlardan) döviz satın alabilirler.

Satın alınan bu dövizler 'Döviz Talebi'ni oluşturur.

Aynı şekilde herhangi bir yolla döviz kazanan veya eline geçen kimselerin de, ulusal para karşılığında bu dövizleri bankalara satmak isteği olabilir.

Bu şekilde döviz satmak isteyenler de 'Döviz Arzı'nı oluşturmaktadırlar.

Döviz talepleri çok çeşitli olabileceği gibi en fazla talep yoğunluğunu ithalatçıların yurtdışından mal getirmek amacıyla kullandıkları döviz alımı oluşturur.

Diğer taraftan ihracatçılar da en yoğun olarak döviz arzını oluşturan kesimdirler.

Günümüzdeki daha rahat sermaye akışına bağlı olarak, doğrudan sermaye yatırımları gibi konularda aynen yabancı piyasalardan tahvil ve hisse senedi almak gibi döviz arz ve talebini oluşturan nedenler arasında gösterilebilirler.

Her mal veya ekonomik varlıkta olduğu gibi, serbest piyasa koşulları altında döviz fiyatları da Döviz Arz ve Döviz Talebine bağlı olarak şekillenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder