13 Ocak 2011 Perşembe

Dolaysız Kotasyon ve Dolaylı Kotasyon

Direct quotation and indirect quotation

Döviz kuru, ya bir birim yabancı para ile değiştirilebilen ulusal para miktarı, ya da bir birim ulusal paranın karşılığı olan yabancı para miktarı şeklinde tanımlanabilir.

Döviz kurunun yabancı para birimi başına ulusal para miktarı olarak tanımlanmasına 'dolaysız kotasyon' (direct quotation) denmektedir. Ayrıca uluslarası alanda buna Avrupa Yöntemi (European Terms) de denilmektedir.

Örnek olarak, 2 TL / $ (bir dolar başına 2 TL şeklinde okunur) ve 0,80 € / $ (bir dolar başına 0,8 avro şeklinde okunur)

Diğer taraftan, döviz kuru; bir birim ulusal para karşılığı olan yabancı para miktarı biçiminde de ifade edilebilir. Buna da 'dolaylı kotasyon' (indirect quotation) veya diğer adıyla Amerikan Yöntemi (American Terms) denilmektedir.

Bu sistem diğerinin tersi olarak, 2 TL / $ = 1/2 $ / TL şeklinde ifade edilir. (bir lira 0,5 dolar olarak okunur)

Uluslarası piyasalarda kurlar dolaysız kotasyona (Avrupa yöntemi) göre belirlenir. Önemli istisnası İngiltere'dir.

Ulusal paranın bir yabancı paraya göre değer kaybetmesi, dolaysız kotasyona göre kurun yükselmesi, yabancı paranın ulusal para cinsinden değer kazanması ile eş anlamlıdır.

Tam tersi söz konusu olduğunda, ulusal paranın değer kazanması dolaysız kotasyon kurunu düşürecek ve bunun anlamı yabancı paranın ulusal para cinsinden değer kaybetmesi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder