24 Ocak 2011 Pazartesi

Borsada Pozisyon Kapama ve Fiili Teslimler

Gelecek sözleşmelerinin daha önce bahsettiğimiz gibi canlı bir ikinci el piyasası bulunmaktadır. Sözleşme sahipleri süresi dolmadan bu sözleşmeleri her an satarak elinden çıkarabilmektedir. Aynı sözleşme üzerinden girişilen ters yönlü iki işlem (satın alınmış bir sözleşmenin satılması veya satılmış bir sözleşmenin satın alınması) birbirini götürme ve başlangıç dövizine dönme yoluyla işlemci borsa takas odasındaki pozisyonunu sıfırlamış olmaktadır.

Vadeli işlemlerde bu tarz sözleşmelerin alınıp satıldığı bir ikinci el piyasası bulunmamaktadır.

Gelecek sözleşmelerinin güvenilirliği ve standart bir yapıda olmaları sonucunda sahip oldukları esneklik, bu sözleşmelerin vadeli sözleşmelere göre daha büyük ilgi görmesine sebep olur. Bunun nedeni olarak piyasada söz konusu standart sözleşmelere olan talebin ve arzın sürekliliği gösterilebilir.

Çoğu gelecek sözleşmesi vadesi gelmeden elden çıkartılması yanında, bazen sözleşme sahibi ilgili mal, para veya dövizin sözleşme teslim tarihinde teslim edilmesini veya devralınmasını isteyebilmektedir. Bu teslimat sözleşmenin valörünün bitiminde gerçekleştirilir.

Bu amaçla kişiler önceden belirlenmiş bir tarihte aracı kuruma başvurarak fiziki teslim isteklerini bildirirler. Bu istekler sınıflandırılarak en eski satış sözleşmesi, en eski alış sözleşmesine karşılık gelecek şekilde eşleştirme yapılır. Bu eşleştirmeden sonra her iki tarafa çağrı gönderilerek fiziki alım veya teslimde bulunmaları bildirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder