8 Ocak 2011 Cumartesi

Nasıl İyi Bir Özgeçmiş Yazılır?

Özgeçmiş yani CV, iş başvurusu yapmanın en esnek ve en uygun yoludur.

Kendimize ait ayrıntıları bir sayfa üzerinde sunmak gibi bir güzelliği vardır. CV'yi (özgeçmiş) pazarlama belgesi olarak tanımlayabiliriz, burada pazarladığımız şeyin kendimiz olduğunu düşünebiliriz.

CV'de (özgeçmiş) bize ait olan yetenekleri, özellikleri, becerileri ve tecrübeleri bir bakıma işverenlere satmak amacındayız.

Tabii ki bazı büyük firmalar özellikle bu düşüncenin farkına vardıklarından dolayı kendilerine ait bir başvuru formu doldurulması yolunu tercih ederler. Bu CV'nin iyi hazırlanmasının bir bakıma bizlere avantaj sağlayabilecek özelliğini kanıtlayan bir durumdur.

CV hazırlamak için sadece bir tane en iyi yol yoktur. Sizlere yazımın sonunda hazırladığım bir örneği göstereceğim. Fakat, temel bilgilere haiz olarak herkes kendine ait bir özgeçmişi kolayca hazırlayabilir. Bunun için tek gereken MS Office Programlarından Word hakkında bilgi sahibi olmaktır.

CV ile başvuru ne zaman yapılmalıdır?

-Eğer işveren başvurunun bu yolla yapılmasını istiyorsa, bu yolla yapılması doğal olarak bekleniyor demektir.

-Eğer iş ilanında başvurunuzu şuraya yapabilirsiniz gibi bir ifade varsa, yine bu muğlak ifadeye dayanarak CV (özgeçmiş) ile başvuru yapılması normaldir.

Cv hazırlanırken en önemli nokta, başvuru yapacağınız yere uygun özellikleri vurgulayacak bir yapıyı oluşturmaktır. Fakat, genel kullanım amaçlı bir CV hazırlamak amacında iseniz, o zaman klasik bir özgeçmiş kullanabilirsiniz.

CV ne kadar uzun olmalıdır?

Bu konuda kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Ama üst sınır olarak bir A4 kağıdın iki tarafını doldurmak ifade edilebilir. Bundan fazlası tercih edilmez.

-Özgeçmişimiz iyi planlanmış şekilde sayfaya oturmalıdır.

Ayrıca durumunuz nasıl olursa olsun özgeçmişteki ifade tarzınız her zaman pozitif olmalıdır. Bu sizin kendinize olan güveninizi ve güçlü noktalarınıza vurgu yapmanızı sağlayacaktır.

Özgeçmiş yazarken dürüst olmak önemlidir. Çünkü sonuçta bu başvurular sadece CV kontrolü ile kabul edilmeyecektir. İlerde daha büyük sorunlara yol açmaktansa dürüstçe kendinizi anlatmanız daha doğru olacaktır.


Özgeçmiş Örneği

Yukardaki bağlantıyı tıklayarak örnek özgeçmişi word formatında indirebilir ve istediğiniz ayarlamaları yaparak kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder