25 Ocak 2011 Salı

Döviz Opsiyonları

Döviz Piyasalarında İşlem Türlerinden Biridir.

Gelecek dönük piyasalardan bir diğeri de döviz opsiyonlarıdır. Diğer geleceğe dönük piyasalardan farklı olmasının nedeni, ne vadeli işlemlerde ne de gelecek döviz işlemlerinde olmayan, sözleşmeyi süresi içinde yerine getirmeme imkanı sağlamasıdır. Döviz opsiyonları bu ihtiyaçtan doları ortaya çıkmıştır.

Kısaca, vadeli bir döviz alım veya satım opsiyon sözleşmesi satın alan kimse, isterse sözleşmeyi uygulamaya koymayabilir. Sözleşmede öngörülen dövizi almaktan veya satmaktan vazgeçebilir.

Şüphesiz, sözleşme sahibi bu konuda karar verirken o andaki piyasada geçerli olan kur ve ödediği opsiyon primine göre değerlendirme yaparak, daha uygun seçimi yapacaktır.

Uygulama süreleri açısından döviz opsiyonları 2'ye ayrılmaktadır.

Birincisi, sistemde sözleşmeler ancak öngörülen sürenin dolduğu tarihte uygulamaya konulabilirler. Bu sistem Avrupa uygulaması olarak bilinir.

İkincisinden ise, sözleşmeler ait oldukları süre içinde istenilen bir tarihte uygulanabilir. Bu sistemde sürenin bitişini beklemeye gerek yoktur. Buna da Amerikan uygulaması denilmektedir. İkinci sistem doğal olarak birinciye göre daha büyük bir esneklik sağlamaktadır.

Sözü edilen konuyu bir örnek üzerinden değerlendirelim. Elinde bir döviz alış opsiyonu bulunduran kimseyi varsayalım. Eğer, sözleşmede belirtilen tarih geldiğinde söz konusu döviz anında işlem piyasasında daha düşük fiyattan satılıyorsa, bu kimse opsiyon sözleşmesini bir yana bırakıp, ihtiyacı olan dövizi anında teslim piyasasından sağlayabilir. Tersi durumda, eğer o tarihte anında piyasada geçerli olan kur sözleşmede kararlaştırılandan daha yüksekse, sözleşmeyi uygulamaya koymak, yani dövizi sözleşmeye taraf olan satıcıdan almak daha kârlıdır.

Döviz alış opsiyon sözleşmelerinde de aynı ilke doğrultusunda hareket edilir.

Opsiyon sözleşmeleri belirli bir borsaya bağlı olarak yapılabileceği gibi borsa dışı opsiyonlar da mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder